Zwalczanie chorób drzew i krzewów z użyciem RNA

Zwalczanie chorób drzew i krzewów w sadownictwie staje się coraz większym wyzwaniem. Z jednej strony producentom odbierane są kolejne substancje czynne, którymi do tej pory chronili oni swoje uprawy. Z drugiej, wraz ze zmianami klimatycznymi, przybywają do nas nowe patogeny i szkodniki. Czy w walce z nimi pomoże technologia RNA?

Zwalczanie chorób drzew z użyciem RNA stało się obiektem umowy podpisanej przez firmę GreenLight Biosciences z włoskimi przedsiębiorstwami branży rolnej: RiNova, CSO Italy i UNAPera. Podpisana umowa dotyczy prac nad rozwojem i komercjalizacją rozwiązań zwalczanie chorób drzew w gospodarstwach we Włoszech. Pozwoli ona na wdrożenie rozwiązań, które ułatwią redukcję zużycia sztucznych pestycydów, zgodnie z założeniami strategii „od pola do stołu”.

Pestycydy oparte na RNA – innowacyjne zwalczanie chorób drzew

Ochrona roślin przed coraz bardziej agresywnymi chorobami szybko zyskuje na znaczeniu, szczególnie w sektorze produkcji owoców. Dzięki nowym agrofarmaceutykom można je zwalczać w sposób zrównoważony, a tym samym uniknąć konsekwencji dla przedsiębiorstw rolnych i sektora sadowniczego. Z takiego założenia wyszli przedstawiciele regionu Emilia-Romania i działających tam firm, którzy w ubiegłym tygodniu podpisali umowę z firmą GreenLight Biosciences.

Celem umowy jest opracowanie nowych preparatów zdolnych do zwalczania patogenów: grzybów, wirusów i szkodników atakujących rośliny. Nowa, selektywna technologia opierać się będzie na interferującym RNA (RNAi) i może ona zastąpić syntetyczne pestycydy.

Cel współpracy jest zgodny z potrzebą zapewnienia wysokiego poziomu bezpieczeństwa konsumentów oraz z prognozą strategii „Farm to Fork”. A strategia ta zakłada ograniczenie stosowania pestycydów na terenie UE o 50% do 2030 r.

Kim są włoscy partnerzy projektu

Włoskie firmy, które podpisały umowę to:

  • Cooperativa „Ri.Nova – Agricoltura, Ambiente, Alimentazione” to regionalny ośrodek innowacji rolno-spożywczych. Powstał on w Cesenie z połączenia Alimos-Alimenta la salute i CRPV-Centro Ricerche Produzioni Vegetali w celu wspierania konkurencyjności sektora rolnego i rolno-spożywczego poprzez badania.
  • CSO ITALY zrzesza wiele przodujących włoskich firm zajmujących się produkcją i sprzedażą owoców i warzyw, a także ważne przedsiębiorstwa w całym łańcuchu dostaw (od pakowania do dystrybucji). Ponadto zajmuje się zarządzaniem konsorcjów IGP, takich jak „Pera dell’Emilia-Romagna”, „Pesca e nettarina di Romagna” i „Asparago di Altedo”.
  • UNAPera zrzesza 25 firm, które odpowiadają za ponad 70% gruszek sprzedawanych na rynku włoskim i ponad 55% krajowego eksportu. Jest ona silnie obecna w regionie Emilia-Romania, kolebce włoskiego rolnictwa, gdzie uprawa tego typu gruszek stanowi 35% produkcji owoców. Zatrudnia ona 15 tys. pracowników.

Jakie nadzieje mają włoscy sygnatariusze umowy?

Jak będzie wyglądać i zmieniać się nowoczesne zwalczanie chorób w sadzie?

fot. Adobe Stock

„Wspólnie z firmami i podmiotami działającymi w tym sektorze staramy się reagować na problemy, które coraz częściej mają konsekwencje dla naszych rolników i całego sektora na poziomie krajowym, a tym samym wspierać ich i chronić rentowność i inwestycje” – mówią przewodniczący regionu Stefano Bonaccini i radny ds. rolnictwa Alessio Mammi, którzy w ostatnich dniach przebywali w Nowym Jorku z misją.

„Rolnictwo stanowi podstawowy element ochrony środowiska, a to dzięki zrównoważonym procesom produkcji oraz naturalnym i ekologicznym uprawom. Będą one nadal wspierane w imię jakości, będącej prawdziwą wizytówką naszej Doliny Żywności. Poszukiwanie naturalnych rozwiązań, które ułatwią zwalczanie chorób drzew i krzewów uprawnych, musi iść równolegle. Dlatego dzisiejsze porozumienie potwierdza, że jest to kierunek, w którym należy podążać. To nie przypadek, że pojawił się w Nowym Jorku, podczas misji do Stanów Zjednoczonych. Misja łączy innowacje cyfrowe, Big Data i technologiczne z produkcją żywnością i produktami rolno-spożywczymi wysokiej jakości. A są to dziedziny, w których Emilia-Romania może odgrywać pierwszoplanową rolę również na poziomie międzynarodowym”.

Umowa będzie obowiązywać przez pięć lat. Wraz z GreenLight podpisali ją prezesi: CSO Italy — Paolo Bruni, Ri.Nova — Raffaele Drei oraz UNAPera — Adriano Aldrovandi.
Oprócz Bonacciniego i Mammiego w podpisaniu umowy uczestniczył także poseł do Parlamentu Europejskiego Paolo De Castro.

Reasumując, opracowanie i wdrożenie możliwości, jakie daje zwalczanie chorób drzew z użyciem technologii RNAi jest szansą na ochronę plonów bez użycia chemii. Da to Europie doskonałą okazję do stawienia czoła głównym wyzwaniom stającym przed rolnictwem. A są to zmiany klimatyczne, inwazje nowych szkodliwych organizmów czy odradzanie się chorób historycznych.

Źródło: Italiafruit.net

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 2.3 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze
  1. Avatar kordian pisze:

    Ale na czym polega zwalczanie chorób drzew z użyciem technologii RNAi?

    • Paweł Milczarek Paweł Milczarek pisze:

      Obecnie technologia RNAi jest coraz szerzej wykorzystywana jako metoda leczenia ludzi. Na podobnej zasadzie naukowcy chcą wprowadzić RNAi do zwalczania chorób drzew. Przykładowo w Hiszpanii pojawiają się teraz idee zaprojektowania odpowiednich cząsteczek interferencyjnych RNA, specyficznych dla danych genów grzyba chorobotwórczego, które będzie można wykorzystać do zmniejszenia patogeniczności grzyba wywołującego charakterystycznego raka sosny (ang. Pine Pitch Cancer). To pozwoli zminimalizować szkody powodowane chorobą poprzez proces, który nazywa się wyciszaniem genów. Ogólnie rzecz biorąc wykorzystywanie tej technologii wciąż się rozwija, czekamy, co przyniesie przyszłość 🙂