Zimowe cięcie drzew w sadzie. Jak je przeprowadzać?

Zimowe cięcie drzew jest podstawowym zabiegiem agrotechnicznym w sadzie. Jego prawidłowe ręczne przeprowadzenie i na czas wymaga wyszkolonych pracowników i dobrej organizacji. Jak najlepiej rozplanować tę pracę?

Zimowe cięcie drzew zapewnia odmłodzenie korony i jej optymalne doświetlenie. Warunkuje równowagę pomiędzy wzrostem a owocowaniem. Ponadto wpływa na wielkość i jakość plonu. Dodatkowo pozwala na utrzymanie i prowadzenie przyjętego modelu sadu. 

Pracownicy i sprzęt do cięcia drzew owocowych

Nieprawidłowo wykonane ręczne zimowe cięcie drzew może spowodować wzrost kosztów produkcji i spadek opłacalności. Przyczynia się bowiem w późniejszym etapie do konieczności przerzedzania zawiązków powstałych w nadmiarze. Ponadto do pogorszenia jakości owoców. Ostatecznie narusza równowagę drzewa, którą trzeba będzie odzyskać w następnych latach.

Cięcie powinni przeprowadzać przeszkoleni pracownicy. Tacy, którzy znają reakcję drzew na cięcie, nie mają złych nawyków i biorą pod uwagę sugestie właściciela-sadownika. Nadzorując pracę, warto podzielić pracowników na mniejsze grupy, a podczas krótkich wizyt korygować błędy poszczególnych tnących. Cięcie jest zabiegiem pracochłonnym. W sadzie, w pełni owocowania wymaga 100–130 rbg na ha.

Dziennie 6-, 8-osobowa ekipa może wykonać cięcie hektara sadu. Przed przystąpieniem do pracy zespół musi:

  • ocenić ilość i jakość pąków na drzewie,
  • odnieść się do poprzedniego sezonu,
  • zaplanować odpowiednią technikę cięcia dla poszczególnych kwater, różniących się wzrostem i potencjałem plonotwórczym.

Zaopatrując pracowników w sprzęt, warto przyjrzeć się sekatorom elektrycznym i możliwościom wykorzystania do cięcia zaczepianych lub samojezdnych platform sadowniczych.

Zimowe cięcie drzew. Kolejność cięcia

Zimowe cięcie drzew powinno być dostosowane do odmiany, wieku drzew, ich odporności na mróz, presji chorób kory i drewna.

Odmiany jabłoni wytrzymałe na mróz

Zabieg cięcia trzeba przeprowadzić w  pierwszej kolejności w kwaterach o największej mrozoodporności oraz niskiego ryzyka wystąpienia chorób kory i drewna. Na początku można też ciąć stare kwatery o mniejszej wartości.

Alwa, Bursztynówka Polska, Chopin, Cortland, Delikates, Egeria, Fantazja, Free Redstar, Gold Milenium, Goldeniszyk, Koral, Ligol, Ligolina, Lobo, Lodel, Marwit, Melfree, Odra, Paulared, Piros, Polskie Mnichy, Profesor E. Jankowski, Rajsmak, Rapa Zielona, Rarytas Śląski, Sander, Waleria, Witos.

zimowe cięcie drzew - jabłoń - młody knip boom

Koniec lutego i marzec to dobry czas na zimowe cięcie drzew młodych

fot. Anita Łukawska

Odmiany jabłoni podatne na choroby kory i drewna

Gdy minie ryzyko silnych mrozów powinny być cięte odmiany bardziej wrażliwe na mróz, o dużej presji chorób kory i drewna.

Elise, Golden Delicious, Koksa Pomarańczowa, Rajka, Red Delicious, Rubin, Sawa, Szampion (i jego sporty), Topaz.

Koniec lutego i marzec to dobry czas na zimowe cięcie młodych drzew. Opóźnianie cięcia młodych drzew do początku wegetacji, w fazie zielonego pąka, osłabi ich wzrost, co będzie dla nich niekorzystne. Natomiast okres zielonego i różowego pąka jest dobrym terminem na cięcie drzew o małej ilości pąków kwiatowych. Pąki kwiatowe są już wtedy widoczne i można ich pozostawić jak najwięcej na drzewach przemiennie owocujących. Poza tym, późniejsze cięcie osłabi silny wzrost słabo owocujących drzew.

Etapy zimowego cięcia drzew

Zimowe cięcie drzew prowadzi się kilkoma etapami.

Cięcie drzewa zaczyna się od części wierzchołkowej: cięcie na „klik” przewodnika, usuwanie pędów starszych i silnie rosnących a pozostawienie 1-, 3-letnich przyrostów.

W drugim etapie wycina się grube, silne i stare gałęzie na czop, doświetlając pierwsze piętro.

Na końcu wykonuje się cięcie szczegółowe pierwszego piętra: cięcie na „klik”, usunięcie zbyt długich pędów jednorocznych zakończonych pąkiem liściowym, pozostawienie dwuletnich pędów z silnymi pąkami kwiatowymi, utworzenie „okna”, usuwanie lub skracanie gałązek zwisających.

Zimowe cięcie drzew — najczęstsze błędy i ich eliminowanie

  • Skracanie pędów na drewnie 2- i 3-letnim w 1/2–1/3 ich długości. W wyniku takiego skracania wyrosną wilki, które nie zawiążą pąków kwiatowych, będą zacieniać owoce i konkurować z nimi o składniki pokarmowe. Niepotrzebny pęd dwuletni lepiej usunąć i zastąpić go słabszym, zakończonym pąkiem kwiatowym.
  • Pozostawienie w koronie zbyt dużo drobnych pędów owoconośnych (Gala, Szampion). Lepiej zostawić tylko pędy zakończone grubymi, silnymi pąkami kwiatowymi oraz krótkopędy rosnące ku górze.
  • Wycinanie wszystkich drobnych gałązek owocujących. Wtedy wnętrze korony staje się puste, a z pąków śpiących wyrastają pędy, które muszą być usunięte.
  • Usuwanie zbyt wielu silnych, starszych gałęzi z pierwszego piętra. Zmniejsza się powierzchnia owoconośna i silniej rośnie górna część drzewa. Gałęzie stare należy wymieniać systematycznie, ale stopniowo

Czytaj również:
Przycinanie drzew na owocowanie – jak się za to zabrać? (wideo)
Prześwietlanie jabłoni w sadach zimą lub wiosną
Kiedy przycinać czereśnie?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *