Wczesne jabłka — odmiany
Wczesne jabłka produkowane w polskich sadach reprezentowane są przez wiele wartościowych odmian o różnym stopniu wczesności. Niewątpliwie najwcześniejszymi są „Papierówki — biała i czerwona”. Jak się jednak prawidłowo nazywają, i jakie mają wartościowe cechy? Sprawdźmy.
Wczesne jabłka polskiej produkcji, zwane też letnimi, są dostępne w sprzedaży już od lipca. Najwcześniejsze to Oliwka Żółta oraz Early Geneva. A pod jakimi nazwami kryją się pozostałe?
Bardzo wczesne jabłka — czyli Oliwka Żółta
Inaczej zwana również właśnie: Papierówką, Papierówką Najwcześniejszą, Oliwką Inflancką dojrzałość zbiorczą i jednocześnie konsumpcyjną
uzyskuje zazwyczaj w połowie lipca.
Te wczesne jabłka są średniej wielkości, kuliste lub lekko spłaszczone, albo nawet wydłużone. Jego skórka jest gładka, śliska, początkowo zielonkawa, dojrzewając, przebarwia się na żółto. Miąższ jest kremowożółty, kwaskowatosłodki, początkowo zwarty, chrupki, soczysty. W miarę dojrzewania staje się suchawy, o mączystej konsystencji. Przejrzały owoc często pęka, np. wzdłuż żebra, które jest dość powszechne na owocu. Owoc deserowy.
Drzewo jest odporne na chłody. Zazwyczaj owocuje przemiennie. Jest średnio podatne na parcha i mało na mączniaka. Za to wykazuje dużą podatność na choroby kory i drewna. Często na pniach i konarach pojawiają się zrakowacenia.
Early Geneva
Inna, popularna nazwa to papierówka czerwona, która wzięła się z tego, że rozróżniano w ten sposób owoce dwóch, bardzo wczesnych
odmian jabłoni. A wówczas synonimem letniego jabłka zazwyczaj była Papierówka. Dojrzewa zbiorczo i konsumpcyjnie w drugiej połowie lipca. Może być składowana w zwykłej chłodni do końca sierpnia.
Owoce Early Geneva są kuliste, lekko spłaszczone lub wydłużone. Mają gładką, śliską skórkę podstawowej barwy — żółtej. Pokrywa się ona różowawym lub czerwonawym rumieńcem w różnych proporcjach. Czasami nawet cały owoc bywa jednolicie czerwony. Podczas gdy inne owoce są zaledwie w niewielkim procencie pokryte rumieńcem lub smugowato przebarwione. Miąższ jest białawy lub lekko kremowej barwy, kwaskowosłodki, soczysty, chrupiący. Deserowy, chociaż uzyskany po przesmażeniu mus jest jednolity, zachowuje po pasteryzacji długo jasną barwę.
Drzewo jest dość odporne na mróz. Owocuje przemiennie. Niestety jest bardzo podatne na parcha jabłoni i mączniaka jabłoni, średnio na choroby kory i drewna.
Wczesne jabłka — Julia®
Można ją znaleźć pod popularnymi przekształceniami nazwy jako: Julired, albo Julia-Red. Te nazwy wzięły się od wyglądu owoców. Dojrzałość zbiorczą i konsumpcyjną jabłka uzyskują w lipcu.
Owoce są kuliste lub lekko spłaszczone. Mają gładką skórkę pokrytą w całości intensywnym czerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ jest kremowobiały, jędrny, soczysty, słodko-kwaśny.
Odmiana jest odporna na parcha jabłoni i mączniaka jabłoni. Polecana do uprawy ekologicznej, gdyż nie wykazuje mimo braku ochrony chemicznej objawów chorób.
Piros
Kolejną odmianą, osiągającą dojrzałość konsumpcyjną w sierpniu jest niemiecka odmiana Piros. Jego owoce zazwyczaj kształtu stożkowatego
mają dość grubą, gładką skórkę. Jej podstawową barwą jest żółta, ale może się na niej pojawić czerwonawy rozmyty rumieniec obejmujący znaczną powierzchnię lub smugowate czerwone prążki. Miąższ chrupki, bardzo soczysty, o atrakcyjnym aromacie, wyjątkowo smaczny. Owoce można przechowywać w chłodni do października.
Drzewo jest dość odporne na mróz. Owocuje regularnie. Odmiana mało podatna na parcha jabłoni i mączniaka jabłoni oraz choroby kory i drewna.
Arszam
Kryje się też pod nazwą Arham. To odmiana dojrzewająca kilka dni po Pirosie, na przełomie lipca i sierpnia. Jej zaletą jest samopylność, nie wymaga więc zapylacza w sąsiedztwie. Może być uprawiana profesjonalnie, ale także jest polecana do amatorskiej uprawy w ogrodach przydomowych i działkowych.
Owoce ma duże do bardzo dużych, kuliste. Ich skórka jest gładka, błyszcząca, twarda o zasadniczej barwie żółtej, pokryta czerwonym, cętkowanym lub paskowanym rumieńcem nawet w 90%. Miąższ kremowobiałej barwy, zwięzły, soczysty, lekko kwaśny jest doskonały w smaku. Owoce są uznawane jako najsmaczniejsze z letnich jabłek.
Drzewo rośnie silnie. Odmiana odporna na mróz, mało podatna na parcha jabłoni i mączniaka jabłoni.
Celeste
Jabłka tej odmiany na rynkach prezentowane są często pod nazwą Celesta. Jest to odmiana osiągająca dojrzałość w lipcu lub sierpniu. Owoc
ma średnią wielkość, cylindryczny kształt. Standardowa barwa skórki to żółta, ale pokrywa ją czerwony, paskowany rumieniec. Miąższ jest kremowy, chrupiący, wyśmienity. Ślinianki reagują na intensywność słodyczy, przełamanej orzeźwiającym kwaskowatym smakiem.
Drzewo początkowo rośnie średnio silnie, potem wolno. Ma tendencję do przemiennego obfitego owocowania. Jest mało podatne na parcha jabłoni, mączniaka jabłoni oraz choroby kory i drewna. Bywa nawet bardzo wrażliwa na zarazę ogniową.
Delikates
To w kolejności dość późno, jak na letnie jabłka, dojrzewająca odmiana.
Owoce zbiera się w sierpniu, na początku września. Dojrzałość konsumpcyjną uzyskuje stopniowo, nawet jeszcze w październiku. Owoc jest kulistostożkowaty, pokryty gładką z tłustawym nalotem skórką. Jej zasadnicza barwa to zielonożółta, przy czym z czasem owoc pokrywa się rozmytym lub paskowanym czerwonym rumieńcem. Miąższ jest biały, drobnoziarnisty, soczysty, bardzo smaczny — z wykwintną winną nutą.
Raczej odmiana amatorska, polskiej hodowli.
Drzewo rośnie dość silnie. Owocuje obficie i corocznie. Odmiana mało podatna na parcha jabłoni, średnio — na mączniaka jabłoni, ale nawet dość silnie porażana przez zarazę ogniową i sprawców chorób kory i drewna.
Paulared
W przypadku nazwy tej odmiany na rynku panuje kreatywna dowolność. Kryje się m.in. pod nazwą Paula Red. Jest to standardowo
wrześniowa odmiana, dojrzewająca na początku tego miesiąca, ale w wyjątkowo upalnych sezonach dojrzałość zbiorcza może osiągnąć wcześniej.
Owoc średniej wielkości do dużego jest kulistospłaszczony, ma gładką skórkę z woskowym nalotem. Zasadnicza jej barwa to zielonożółta, pokryta nawet w 90% rozmytym, ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ jest biały lub kremowobiały, gruboziarnisty, soczysty, słodkokwaśny, aromatyczny, średniej twardości.
Drzewo rośnie silnie. Owocuje średnio obficie i przeważnie corocznie. Odmiana średnio podatna na parcha jabłoni, podatna na mączniaka jabłoni, zarazę ogniową oraz choroby kory i drewna.
Sander
Dojrzałość zbiorczą uzyskuje w sierpniu. Nieco późniejsza od Pirosa.
Owoce są średniej wielkości, cylindryczne, mają gładką skórkę. Zasadniczą barwą skórki jest żółty, ale prawie całkowicie maskuje ją paskowany, czerwonopomarańczowy rumieniec. Miąższ jest jędrny, soczysty, smaczny.
Drzewo rośnie słabo. Owocuje obficie i corocznie. Odmiana jest mało podatna na parcha jabłoni, mączniaka jabłoni oraz choroby kory i drewna.
Średnio wczesne jabłka — Sunrise
Jedna z późniejszych letnich odmian, dojrzewająca w drugiej połowie sierpnia. Owoce są duże,
wydłużone. Mają żółtozielonkawą zasadniczą
barwę gładkiej skórki, pokrytą karminowym rumieńcem w różnym procencie. Miąższ jest chrupiący, soczysty.
Drzewo rośnie słabo. Owocuje obficie i regularnie corocznie. Jest dość wytrzymała na mróz, mało podatna na mączniaka jabłoni, ale podatna na parcha jabłoni.
Antonówka — najpóźniejsza z grupy „wczesne jabłka”
Dość późna odmiana letnia, ale ze względu na przeznaczenie przerobowe i kulinarne, często dostępna w sprzedaży już od końca sierpnia. Dojrzałość konsumpcyjną osiąga w drugiej połowie września.
Owoc zazwyczaj duży, nierównoboczny, często o pofałdowanej powierzchni. Skórka gładka, zasadniczo zielona, ale od strony nasłonecznionej owoc może być żółtozielonkawy. Miąższ biały lub zielonkawy, gruboziarnisty, kruchy, soczysty, raczej kwaskowy. Dobrze się rozpraża, zachowuje przy tym jasną barwę.
Drzewo rośnie raczej silnie. Odmiana średnio odporna na parcha jabłoni, mączniaka jabłoni oraz choroby kory i drewna.
Czytaj też: Jabłka wczesne ceny 2022
https://sadowniczeabc.pl/jak-przechowywac-jablka-deserowe/
Produkcja gruszek w Polsce rośnie, co bardzo niepokoi Zachód