Truskawki zimą w domu szybko zyskują na popularności

Truskawki zimą w domu obecnie pojawiają się coraz częściej. Wielu konsumentów przyzwyczaiło się do tego, że mogą delektować się tymi owocami niemalże przez cały rok. Jednak by zapewnić ich podaż właśnie zimą, konieczne jest sięgnięcie po odmiany, które zapewnią stały plon i powtarzalną jego jakość nawet w czasie uprawy w tym okresie. Czyli po jakie? Sprawdźmy.

Takie zimowe truskawki o niskich wymaganiach termicznych i świetlnych są między innymi owocem badań jakie prowadzi Nova Siri Genetics. Firma dąży do tego, by jej klienci mogli oferować zimowe truskawki od listopada aż do czerwca. W swoim portfolio ma ona wiele odmian, za których pomocą możliwe jest zapewnienie ciągłość dostaw tych owoców na rynek od późnej jesieni aż do końca wiosny.

Truskawki zimą w domu we Włoszech

Przykładem są zimowe truskawki odmiany Marimbella NSG 203. Odmiana ta to typ truskawki dnia krótkiego, która produkuje owoce nawet w miesiącach zimowych, kiedy warunki klimatyczne nie są szczególnie sprzyjające, biorąc pod uwagę niską temperaturę otoczenia i problemy wynikające z okresów deszczowych. Jej owoce zaczynają dojrzewać już w drugiej dekadzie stycznia. Zbiory można prowadzić do pierwszego tygodnia czerwca. Wytwarza ona przeciętnie około 800 g owoców na roślinę. Owoce są duże (przeciętnie 27-g), stożkowate, jędrne, mają jaskrawoczerwony kolor skórki nawet w zimą. Miąższ jest czerwony, słodki (brix 8-11). Owoce są średnio trwałe.

Jakie zimowe truskawki oferuje jeszcze Nova Siri Genetics

Oprócz Marimbelli firma oferuje również odmiany Melissa, Rossetta, Gioelita i Marisol. Wytwarzają one słodkie owoce o aromatycznym miąższu i wyrazistym, czerwonym kolorze, który pozostaje taki nawet przy wzroście temperatury. Odmiany te są w stanie rozwinąć się i dojrzeć nawet w najzimniejszych okresach sezonu wegetacyjnego. Truskawki zimą w domu nikogo już nie dziwią.

Truskawki zimą w domu

Truskawki zimą w domu stają się coraz popularniejsze

fot. Adobe Stock

Według słów kierownictwa Nova Siri Genetics, owoce tych odmian zaczynają być coraz bardziej doceniane przez producentów. Dzięki tym kreacjom zimowe truskawki nie są już uważane za owoce bez smaku i jakości.

Co zrobić żeby truskawki lepiej owocowały? Jeśli chodzi o te truskawki zimowe, kluczem są tutaj niskie temperatury, dzięki czemu wytwarzają one większe ilości cukrów i związków odpowiadających za doskonały smak owoców i aromat oraz właściwości prozdrowotne (witamina C i inne kwasy organiczne, antocyjany itp.).

Ponadto produkowane w takich warunkach truskawki wyróżniają się na tle innych produktów spożywczych właściwościami nutraceutycznymi do tego stopnia, że można je stosować również w dietach niskocukrowych.

Wdrożenie takich wczesnych odmian pozwala nie tylko na wydłużenie czasu w jakim dostępne są owoce. Ułatwia ono także zarządzanie pracownikami gospodarstwa, którzy znajdują w nim stabilne zatrudnienie na 7–8 miesięcy w roku. Bez krótkich szczytów intensywnej produkcji jakie miały miejsce w przeszłości. A stabilne warunki zatrudnienia są teraz ważne, ponieważ branża producentów owoców boryka się z brakiem chętnych do pracy w rolnictwie. Dużym problemem okazała się pandemia Covid, która zmieniła zasady pracy, ponadto także rosnące koszty produkcji.

Jednak mimo problemów truskawki zimą w domu to już właściwie coś w rodzaju tradycji. Klienci chętnie sięgają po te wartościowe i smaczne owoce. Branża jest dobrej myśli i uważa, że mimo przejściowych problemów będą oni w stanie zapewnić owoce dla wszystkich chętnych.

źródła: https://italiafruit.net/, www.novasirigenetics.com

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *