Szara pleśń truskawki — jak jej zapobiec i czym ją zwalczyć?

Szara pleśń truskawki jest najgroźniejszą gospodarczo chorobą znaną plantatorom tej rośliny. W sezonach mokrych i ciepłych, a nawet zaledwie umiarkowanie ciepłych występuje w dużym nasileniu i powoduje znaczne straty plonu. Jak jej zapobiegać? Jak z nią walczyć?
Szara pleśń truskawki każdego roku wymaga interwencji, przy czym jej intensywność jest zależna od wielu czynników. Jak walczyć z tą podstępną chorobą?
Sprawca szarej pleśni i jego rozwój na truskawce
Patogenem odpowiedzialnym za szarą pleśń truskawki jest Botryotinia fuckeliana. Pasożytnicze stadium konidialne tego grzyba znamy pod łacińską nazwą Botrytis cinerea, polska — to gronowiec szary. Grzyb ten należy do workowców (Ascomycota). B. cinerea jest typowym polifagiem, bowiem poraża wiele rodzajów roślin uprawnych i dziko rosnących. Patogen zimuje saprotroficznie w formie grzybni i sklerocjów, czyli form przetrwalnych na martwych resztkach różnych roślin, w tym właśnie truskawek. Występuje też w chwastach obecnych na plantacji oraz w przerośniętej grzybnią ściółce.
Stadium workowe (apotecja) w naszych warunkach klimatycznych szara pleśń truskawki tworzy rzadko i nie ma ono znaczenia praktycznego w cyklu rozwojowym grzyba. Wiosenne infekcje zachodzą za sprawą zarodników konidialnych wytworzonych na trzonkach konidialnych wyrastających z grzybni. Ten sam rodzaj zarodników odpowiedzialny jest za rozprzestrzenianie się w okresie wegetacji i dokonywanie infekcji wtórnych. W sezonie tworzy się kilka pokoleń zarodników konidialnych. Szybkie infekcje zachodzą zwłaszcza przy wilgotności otoczenia powyżej 90% oraz w temperaturze 18–25°C.
Szara pleśń truskawki – objawy
Objawy szarej pleśni można zaobserwować na wszystkich nadziemnych częściach truskawek. W początkowej fazie mamy zwykle do czynienia z nekrotycznymi plamami, które pojawiają się na kwiatach i liściach roślin. Na liściach i łodygach plamy występują rzadziej i w mniejszym nasileniu. Porażone kwiaty natomiast, w tym działki kielicha i dno kwiatowe, szybko więdną i zamierają.
Jeśli owoc jest jeszcze niewykształcony i zielony to pojawiają się na nim brązowobrunatne plamy a następnie truskawka zasycha. Gdy owoc jest już dojrzały — wówczas gnije. Przy dużej wilgotności środowiska formuje się na nim gęsty i obfity szary nalot. Choroba ma często „opóźniony zapłon”. To znaczy — zgnilizny ujawniają się dopiero po zbiorze, zwłaszcza przed schłodzeniem owoców i w trakcie ich składowania.
Szara pleśń truskawki — monitoring i profilaktyka
Zagrożenia ze strony szarej pleśni można spodziewać się, zanim jeszcze kwiaty truskawek zaczną kwitnąć. W tym czasie jest to szczególnie ważne, gdyż wczesne wykrycie pierwszych objawów szarej pleśni na kwiatostanach pozwoli na szybką interwencję chemiczną i zahamowanie rozwoju choroby. Lustracje plantacji pod tym kątem należy prowadzić do zbiorów truskawki.
Szara pleśń truskawki na plantacji może być skutecznie ograniczana przez zabiegi agrotechniczne. Należy zadbać o właściwe zagęszczenie roślin, gdyż zbyt bujna zielona okrywa liściowa sprzyja zatrzymaniu wilgoci w obrębie uprawy i szybszemu rozwojowi choroby. W związku z tym nie powinno się również stosować zbyt wysokich dawek nawozów azotowych oraz trzeba usuwać chwasty z pola.
Ponieważ patogen zimuje w szczątkach roślin, to nie należy ich zostawiać na plantacji. Ważne, aby po zbiorze nadziemne części rośliny skosić i dokładne uprzątnąć plantację. Konieczne jest także odpowiednie ściółkowanie gleby w międzyrzędziach.
Coraz popularniejsze w Polsce staje się deszczowanie plantacji. Należy jednak pamiętać, że infekcje dokonują się w warunkach zwilżenia powierzchni roślin. Wskazane jest więc nawadnianie — ale kropelkowe.
Uprawiane u nas odmiany są mocno zróżnicowane w podatności na szarą pleśń truskawki. Przykładowo popularna Senga Sengana jest bardzo podatna. Elsanta z kolei należy do mniej wrażliwych na infekcje. Ponieważ patogen łatwo przenosi się z porażonych owoców na zdrowe, to należy eliminować podejrzane truskawki (odkładając je do specjalnych pojemników i wynosić poza plantację) w czasie zbioru i przeglądać owoce w magazynach.
Jakie środki najlepsze na szarą pleśń truskawki?
Szara pleśń truskawki może być zwalczana zarejestrowanymi preparatami należącymi do różnych grup chemicznych. Trzeba wykorzystać ten fakt i stosować je przemiennie ze względu na łatwe wytwarzanie odporności przez Botrytis cinerea.
Opryskiwania plantacji należy profilaktycznie rozpocząć przed kwitnieniem truskawki i kontynuować co 5–7 dni, w zależności od przebiegu pogody, długości okresu kwitnienia i nasilenia choroby. Konieczne jest ścisłe przestrzeganie zapisów istniejących na etykiecie środków ochrony roślin. Jeśli są one stosowane przed zbiorem, to szczególnie istotne staje się przestrzeganie karencji.
Jednym z lepszych rozwiązań dostępnych na rynku jest preparat oparty na dwóch silnych substancjach czynnych – Switch 62,5 WG. Preparat ten wykorzystuje się zarówno do zabiegów zapobiegawczych, jak i interwencyjnych. Switch 62,5 WG działa wgłębnie i powierzchniowo. Można go stosować od początku do końca kwitnienia truskawki. Należy jednak pamiętać, że w sezonie można tym fungicydem opryskiwać daną plantację maksymalnie 3 razy. Nie bez znaczenia dla plantatorów jest także krótki, jedynie 3-dniowy okres karencji.
Istnieje także możliwość stosowania środków mikrobiologicznych zawierających szczepy bakterii Bacillus subtilis lub pasożytnicze grzyby Pythium oligandrum, a także środki stymulujące naturalne mechanizmy odporności roślin. Ich skuteczność jednak jest wystarczająca tylko wtedy, gdy nasilenie choroby nie jest duże.
Bywa, że w sprzyjających rozwojowi choroby latach (wilgotnych) ostatnie zabiegi wykonuje się nawet po zbiorze truskawek.
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.sadowniczeabc.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.