Śliwkomorela IberPlum®. Czy to nowy gatunek sadowniczy?

Klienci na całym świecie poszukują wysokiej jakości owoców i nowych smaków. Dlatego hodowcy cały czas pracują nad nowymi odmianami, którymi mogliby zaskoczyć rynek. Rzadziej da się stworzyć coś zupełnie nowego. Ale hiszpańskim hodowcom ta sztuka się udała. Zaprezentowaną przez nich niedawno nowość stanowią mieszańce międzygatunkowe śliwy i moreli, czyli śliwkomorela oferowana pod marką IberPlum®.

Hybrydy między śliwkami i morelami, określane po angielsku jako plumcot a po polsku jako śliwkomorele lub śliwomorele nie są zupełną nowością, ponieważ owoce można było sporadycznie kupić i na polskim rynku. Osiągały u nas ceny świadczące o tym, że są to prawdziwe owoce premium. Teraz na rynek tych mało znanych owoców wchodzi firma Ibergen Frutales ze swoją marką IberPlum®.

Jak powstała śliwkomorela IberPlum®?

Śliwkomorela

Śliwkomorela to najnowsza propozycja od spółki Ibergen Frutales powstała ze skrzyżowania właśnie moreli i śliwy

fot. Katarzyna Kupczak

Śliwkomorela IberPlum® jest wynikiem jedenastoletnich prac realizowanych przez spółkę Ibergen Frutales. W czasie tych prac powstały hybrydy zawierające ¾ genotypu śliwy (firma nie podaje jakiego gatunku/odmiany) oraz w ¼ z genotypu moreli. Wygląd owoców jest podobny do śliwki z kolei tekstura miąższu jest zbliżona do moreli.

W wyniku prac hodowlanych uzyskano 9 zarejestrowanych już odmian. Pozwalają one pokryć zapotrzebowanie na te owoce począwszy od połowy czerwca aż do końca pierwszej dekady października. Opracowane odmiany charakteryzują się dużą różnorodnością kolorów i smaków, i w zamierzeniu tworzono je pod kątem rynku owoców premium. Zawartość cukru, w zależności od odmiany waha się od 17 do 24º Brix, zaś twardość od 2,5 do 3,8 kg. Owoce są bogate w witaminy C i A, mają dużo potasu i błonnika

Wyhodowane odmiany śliwkomoreli IberPlum® w Hiszpanii kwitną bardzo wcześnie, począwszy od połowy lutego aż do połowy trzeciej dekady marca.

Śliwkomorela IberPlum® – znaczenie promocji

Śliwkomorelę IberPlum® testuje się w dwóch lokalizacjach na Półwyspie Iberyjskim, w gospodarstwach demonstracyjnych. Tam owoce z selekcji są oceniane pod kątem wartości organoleptycznych, a same uprawy pod kątem wymagań agronomicznych.

Ibergen Frutales intensywnie współdziała z firmami z branży spożywczej w celu zbadania jak śliwkomorele IberPlum® zachowują się w czasie łańcucha dostaw. Wykonywane się też testy konsumenckie na różnych rynkach.

BabyPlum – inna marka śliwek od Ibergen Frutales

Firma ma na swoim koncie też markę BabyPlum. To małe, twarde, chrupkie i bardzo słodkie śliwki kierowane zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Marka ta obejmuje 16 odmian, które dojrzewają od początku drugiej dekady czerwca aż do końca pierwszej dekady września.

Czy hodowcom z Ibergen Frutales uda się usprawnić agrotechnikę, tak, by śliwkomorela IberPlum® dawała wysokie plony handlowe? Tego dowiemy się w przyszłym sezonie. Firma ma już 20 ha nasadzeń i podjęła rozmowy z sadownikami z innych krajów w celu założenia pilotażowych upraw. Będą one zlokalizowane m.in. we Francji, Włoszech, RPA i Chile.

źródła: east-fruit.com, ibergen.es/iberplum/, frutarialife.com

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *