Śliwki suszone — cena towaru niższa niż przed rokiem

Śliwki suszone to jeden z niezbędnych elementów świątecznej kuchni. Są one składnikiem kompotu z suszu, różnych deserów, a także wielu potraw mięsnych. Jednak nie wszystkie śliwki suszone są identyczne. Jak więc wybrać najlepsze, nie tylko cenowo?

Śliwki suszone są produktem naturalnym i zazwyczaj nie zwraca się uwagi na ich skład. Jednak warto to robić, ponieważ niektórzy producenci stosują substancje konserwujące.

Śliwki suszone bez konserwantów i z konserwantami?

Wydawałoby się, że śliwki suszone to jedyny składnik kupowanego towaru. Jednak zdarza się, że niekoniecznie. Dlatego warto zwracać uwagę na skład kupowanych śliwek, ponieważ niektóre z nich zawierają substancje konserwujące. Zazwyczaj jest to sorbinian potasu. Są one wówczas zazwyczaj bardzo miękkie, podczas gdy niektóre śliwki suszone naturalnie mogą być z kolei bardzo twarde.

Ponadto część dostępnych w handlu śliwek suszonych odwadnia się osmotycznie, tzn. przez wydobycie z nich wody za pomocą cukru. W związku z tym ich powierzchnię pokrywa cienka warstwa cukru, który będzie pełnić dodatkową funkcję konserwującą. Na takie śliwki powinni uważać diabetycy.

Właściwości odżywcze śliwek suszonych

Śliwki suszone są przede wszystkim naturalnym źródłem cukrów i błonnika pokarmowego, a także minerałów oraz witamin. Ponadto zawierają liczne kwasy organiczne takie jak: jabłkowy, winowy, cytrynowy i askorbinowy (wit. C) oraz ich sole mineralne. Ze składników mineralnych można wymienić: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez. Poza tym suszona śliwka jest źródłem witamin B1 i B2, karotenoidów, zawiązków fenolowych oraz flawonoidów takich jak kwercetyna i awikularyna.
Z uwagi na swój skład suszone śliwki chętnie stosuje się w tradycyjnej medycynie, szczególnie ze względu na właściwości przeczyszczające,

śliwki suszone

Śliwki suszone to szczególny w tym roku przykład przetwórstwa poprawiającego rentowność sadów śliwowych

fot. Adobe Stock

moczopędne i żółciopędne. Po zjedzeniu szybko powodują poczucie sytości, a dzięki temu, że wspomagają pracę jelit, stosowane w niewielkich ilościach są doskonałym uzupełnieniem niektórych diet. Przy tym nadają się śliwki suszone na odchudzanie. Ponadto można je wprowadzać do diety małych dzieci, począwszy od ukończenia 1. roku życia. Przydają się wówczas szczególnie w leczeniu zaparć, ponieważ mają łagodne działanie.

Jeśli nie śliwki suszone to może wędzone

Alternatywą dla śliwek suszonych naturalnie są śliwki wędzone. Jednakże nie wszystkim odpowiada ich specyficzny aromat i smak. Z drugiej strony są one dzięki temu doskonałym dodatkiem do niektórych potraw np. do tradycyjnego bigosu. Z uwagi na proces konserwacji dymem będą zawierały one aromatyczne związki węgla, w związku z czym nie mogą one stanowić stałego składnika diety.

Śliwki suszone cena

Śliwkę suszoną można kupić na niektórych giełdach i rynkach hurtowych.

  • Na Broniszach pod koniec ubiegłego tygodnia jej koszt wahał się od 10,0 do 15,0 zł/kg.
  • Na krakowskich Rybitwach cena wynosiła 17,0 zł/kg.
  • Niewiele droższa jest śliwka suszona na Zjazdowej w Łodzi, gdzie trzeba za nią zapłacić 18,0 zł/kg.
  • Z kolei na lubelskiej Elizówce jej koszt to 23,0–25,0 zł/kg.

W hurtowych ofertach internetowych śliwka suszona drylowana kosztuje od 10,0 zł/kg. Śliwka suszona z pestką jest tańsza i można ją kupić poniżej 10,0 zł/kg.

Z kolei w detalu, w małych opakowaniach, śliwka suszona może kosztować nawet kilkadziesiąt złotych za kilogram.

Reasumując, śliwka suszona to owoc, po który warto sięgać nie tylko w okresie świątecznym czy zimowym, ale też przez cały rok. Jej regularne spożywanie usprawni pracę jelit i pozwoli zgubić zbędne kilogramy. Ponadto może być ona dobrym pomysłem na biznes, nawet jeśli nie ma się swojego surowca. W tym sezonie 1 kg śliwek kosztował 0,8–1,00 zł. Co prawda wzrosły ceny energii elektrycznej oraz drewna do suszenia i wędzenia, jednak nadal może się to opłacić. Szczególnie że prawidłowo wyprodukowana i zapakowana śliwka suszona nie wymaga, w odróżnieniu od świeżych owoców, specjalnych warunków przechowywania.

Śliwka suszona w warunkach domowych włożona do zamrażarki nie zmienia konsystencji. Może w ten sposób być przetrzymywana kilka miesięcy. Owoce spokojnie można łatwo wyjmować pojedynczo, gdyż nie zamarzają.

Źródło: fresh-market.pl

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *