Różowe jabłko – Unibo. Najnowsze dzieło Uniwersytetu Bolońskiego

Hodowcy nowych odmian jabłek dążą do tego, by uzyskiwać coraz to nowe odmiany. Muszą one odpowiadać zmieniającym się gustom klientów na całym świecie oraz tym – szukającym różnorodności. Jedną z wiodących placówek w tej dziedzinie jest Uniwersytet Boloński, który ostatnio zaprezentował publicznie swoje najnowsze dzieło – różowe jabłko.

Różowe jabłko odmiany Rosata Unibo to owoc długoletnich prac hodowlanych prowadzonych na Wydziale Nauk i Technologii Rolno-Spożywczych Uniwersytetu Bolońskiego. To kolejna odmiana, którą uczelnia ta chce zainteresować producentów owoców chcących poszerzyć swoją ofertę.

Czym charakteryzuje się nowe różowe jabłko z UniBo?

Różowe jabłko z UniBo jest wynikiem dziesięcioleci badań i tradycyjnych technik krzyżowania. Pracy nastawionej nie tylko na zrównoważone rolnictwo, ale jednocześnie mającej na celu przechwycenie standardów jakości jabłek docenianych przez rynek i konsumentów.

Nowa odmiana charakteryzuje się delikatnym, soczystym miąższem. Ma on dobry stosunek zawartości cukru do kwasów. Owoce są bardzo trwałe i dobrze się przechowują w warunkach chłodniczych, zachowując swoje parametry jakościowe i smakowe.

Odmiana jest odporna na choroby i została przetestowana co do przydatności do uprawy w różnych regionach Włoch. Tak na równinach, jak i w górach.

Nowa akcja promocyjna

By ocenić rynkowy potencjał odmiany, pierwszej próby wśród konsumentów dokonano w Sondrio we Włoszech zorganizowanej przez UniBo, Fundację Fojanini we współpracy z władzami regionu Lombardii w ramach Lokalnej Grupy Działania Valtellina Valle dei Flavours. W degustacji i ocenie nowej odmiany, która odbyła się w 50-51. tygodniu 2021 r. brało udział ponad 130 osób.

Pierwsze opinie jeśli chodzi o nowe różowe jabłko są bardzo zachęcające. Klienci docenili zarówno wygląd, jak i smak jabłek. Nowe różowe jabłko wydaje się mieć idealne cechy organoleptyczne jakimi są harmonia między aromatem, słodyczą, chrupkością i soczystością. Dobrze to rokuje dla jego potencjału ekonomicznego jako kolejnej odmiany, która mogła by być uprawiana w Valtellinie. Ta słynie właśnie m.in. z doskonałych jabłek.

Jak widać na włoskim przykładzie, wdrożenie nowej odmiany jabłek warto zacząć od poznania opinii konsumentów. Dobrze również szeroko informować o niej w mediach. Inaczej nawet najlepszy produkt nie przebije się do świadomości konsumentów i pozostanie ciekawostką nieznaną szerszemu gronu odbiorców. A polscy klienci, mający ochotę na różowe jabłko mogą sięgnąć po polską odmianę Gold Milenium, wyhodowaną w Instytucie Ogrodnictwa PIB w Skierniewicach. Odmianę tę charakteryzuje różowy rumieniec, który może i nie pokrywa całej skórki ale wyjątkowy, słodki smak tych jabłek trudno porównać do innych uprawianych w Polsce odmian jabłoni.

źródła: italiafruit.net, magazine.unibo.it

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *