Przechowywanie owoców w chłodni – dłużej i zdrowiej dzięki fotooksydacji

Długotrwałe przechowywanie owoców jest wyzwaniem przed jakim stoją ich producenci oraz dystrybutorzy. Obecnie podstawą są chłodnie. Jednakże panujące w nich warunki nie stanowią dużej przeszkody do rozwoju mikroorganizmów powodujących psucie się przechowywanych owoców. Ostatnio zaproponowano nową technologię mającą usprawnić przechowywanie owoców – fotooksydację katalityczną. O co chodzi dokładniej?

Fotooksydacja katalityczna ma usprawnić przechowywanie owoców w chłodniach poprzez zabijanie komórek bakteryjnych i grzybowych zawartych w powietrzu oraz znajdujących się na powierzchni owoców. Dzięki temu ma zostać wydłużony czas przechowywania owoców przy zachowaniu ich wysokiej jakości.

Warunki przechowywania owoców a nauka

Jak przechowywać owoce? Składowane najczęściej w chłodniach niestety wciąż poddane są potencjalnemu porażeniu przez groźne patogeny. Dużą rolę przykłada się więc do unieszkodliwienia tych mikroorganizmów. Do tego celu zazwyczaj wykorzystuje się ochronę chemiczną lub biologiczną stosowaną przed zbiorem owoców. Można też zamgławiać lub zadymiać fungicydem już załadowane komory.
Coraz bardziej jednak u
lepszone przechowywanie owoców jest celem badań realizowanych w ramach dwuletniego projektu badawczego. Realizuje się go jako odpowiedź na potrzeby 18 organizacji zrzeszających producentów owoców. Ich dążeniem jest zwiększenie trwałości i wartości odżywczej swoich wyrobów. Część badawczą zrealizuje Wydział Innowacji w Systemach Biologicznych, Rolno-Spożywczych i Leśnych – DIBAF – Uniwersytetu Tuscia (we Włoszech). Upowszechnianiem wyników i szeroko pojmowanym transferem wiedzy zajmie się organizacja Italia Ortofrutta.

Przechowywanie owoców

Warunki przechowywania owoców mają duże znaczenie dla ich trwałości

fot. Anita Łukawska

By osiągnąć ten cel, badacze planują przetestować urządzenie działające na zasadzie fotooksydacji katalitycznej do wydłużenia okresu przydatności do spożycia owoców i warzyw przechowywanych w warunkach chłodniczych. Wykorzystywane będzie silne promieniowanie UV i widzialne w celu wytwarzania z pary wodnej i tlenu cząsteczkowego rodników wodorotlenkowych i anionorodników ponadtlenkowych. Związki te mają działanie silnie utleniające, dzięki czemu mogą uszkadzać struktury komórek mikroorganizmów. Prowadzi to do śmierci patogenów oraz przyczynia się do rozkładu związków organicznych, w tym m.in. cząsteczek środków ochrony roślin. Dzięki temu przechowywanie owoców może być efektywniejsze.

Ponadto, w ramach testów, planuje się badania jakości przechowywanej żywności. Mają one na celu sprawdzenie, czy nowa technika zabezpieczania może poprawić jakość i wartość odżywczą przechowywanych plonów.

Przechowywanie owoców – korzyści z projektu

Projekt pozwoli ukierunkować technologie, które umożliwią maksymalne wydłużenie przechowywania owoców bez straty ich wartości. Pozwoli to na zwiększenie możliwości logistycznych firm. Dzięki temu będą one mogły wysyłać swoje produkty na nowe i bardziej odległe rynki.

Jeden duży, wspólny projekt pozwoli na lepsze wykorzystanie środków przeznaczonych na badania. Zmniejsza także ryzyko niepowodzenia, jakie mogło by zajść, gdyby projekt realizować przez pojedyncze małe przedsiębiorstwo. Zrzeszenie organizacji producentów owoców może przeznaczyć na badania więcej środków jako wkładu do finansowania projektu. Dzięki temu konsorcjum może starać się o większe środki z budżetu krajowego lub unijnego.

Badania eksperymentalne będą prowadzone w obiektach poszczególnych firm biorących udział w projekcie, a wszelkie analizy będą prowadzone w laboratoriach uczelni.

źródła: https://italiafruit.net, https://incrementodellaconservabilita.jimdofree.com

Czytaj również: https://sadowniczeabc.pl/jak-przechowywac-jablka-deserowe/

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *