Polecane odmiany porzeczki czarnej – właściwości i zalety

Polecane odmiany porzeczki czarnej poniżej prezentowane, wyróżniają się cechami pożądanymi przez finalnych odbiorców owoców. Sytuacja plantatorów tej odmiany bardzo ściśle wiąże się z koniunkturą rynkową i zapotrzebowaniem na owoce. Tegoroczny sezon był łaskawy. Dużo jednak zależało od odmiany. W potrzeby klientów wpisują się polskie nowe kreacje tego gatunku. Sprawdź, jakie!

Porzeczka czarna to gatunek, który na polskim rynku owoców przeżywa wzloty i upadki. Ten sezon należał do udanych dla producentów porzeczek. Trzeba jednak pamiętać, iż zdarzały się lata, kiedy plantacje likwidowano przed zbiorami w odpowiedzi na zapowiadane niskie ceny skupu. Mimo to warto zwrócić uwagę na ten gatunek. Polecane poniżej odmiany porzeczki czarnej powstały w odpowiedzi na potrzeby plantatorów, przemysłu przetwórczego i konsumentów.

Kierunki polskiej hodowli porzeczki czarnej

Selekcja pozwoliła uzyskać szereg odmian o zróżnicowanych parametrach użytkowych, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Na polskim rynku szkółkarskim można zaopatrzyć się w sadzonki wielu kreacji tego gatunku. Jednakże polecane odmiany porzeczki czarnej polskiej hodowli Instytutu Ogrodnictwa-PIB w Skierniewicach (IO-PIB) są selekcjonowane z jednej strony pod kątem walorów prozdrowotnych a z drugiej odporności roślin na patogeny.

Polecane odmiany porzeczki czarnej – źródło zdrowia i urody

Porzeczkę czarną ceni się ze względu na właściwości prozdrowotne owoców. Są one bogate w witaminę C, przewyższając nawet owoce

Polecane odmiany porzeczki czarnej

Porzeczka czarna odmiany Polonus

fot. Instytut Ogrodnictwa

cytrusowe. W zależności od odmiany zawartość ta waha się od 178,3 do 403,1 mg/100 g. Dla porównania cytryny mają około 45 mg/100 g witaminy C. Największą zawartością w przypadku porzeczki czarnej charakteryzowały się odmiany Polonus, Polares, Ores, Ruben i Tisel.

Porzeczki są też doskonałym źródłem antocyjanów i związków fenolowych, tak ważnych w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. Bardzo duże ilości antocyjanów zawierają owoce odmian Polonus, Tiben, Polares, Gofert oraz Tisel. Z kolei zawartość związków fenolowych waha się od 294,3 do 755,0 mg/100 g, z czego największą ich obecnością charakteryzowały się odmiany Polonus i Polares a także Ores, Ruben i Tiben.

Owoce czarnej porzeczki zawierają również większe ilości witamin A i B. Z tych względów poleca się je do wyrobu konfitur, soków i napojów alkoholowych. Bogate są także w składniki mineralne, szczególnie potas, magnez i fosfor.

Polecane odmiany porzeczki czarnej do przetwórstwa

Polecane odmiany polskiej hodowli do tłoczenia soków i produkcji koncentratów owocowych to Tisel, Polares, Polonus, Ores i Gofert. Mają one najwięcej ekstraktu wśród badanych odmian. Z kolei do mrożenia zalecane gatunki z hodowli IO-PIB to Ruben, Tihope, Tiben, Polben.

Polecane odmiany porzeczki czarnej - Polben

Porzeczka czarna odmiany Polben

fot. Instytut Ogrodnictwa

Oczywiście owoce można też przeznaczyć do spożycia na świeżo lub do produkcji różnego rodzaju przetworów.

Polecane odmiany porzeczki czarnej są plenne i regularnie owocujące. Wytwarzają duże lub średnie owoce i wykazują odporność na mączniaka oraz średnią podatność na antraknozę i rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Są one też niewrażliwe na wielkopąkowca porzeczkowego.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *