Opakowanie w sprayu przedłuża trwałość owoców

Opakowanie w sprayu z biodegradowalnej folii może okazać się innowacyjnym rozwiązaniem przedłużającym trwałość przechowywanej żywności. Pozwoli ono na ograniczenie strat żywności i jednocześnie zwiększy jej bezpieczeństwo. Nad tym rozwiązaniem pracuje zespół naukowców z Uniwersytetu Harvarda.

Opakowanie w sprayu mogłoby okazać się rewolucją w świecie biodegradowalnych produktów.

Kłopoty z plastikami

Według badań opublikowanych w „Our World in Data”, opakowania z tworzyw sztucznych są głównym źródłem globalnej produkcji odpadów z tworzyw sztucznych. Jeśli spojrzeć na dane zebrane przez amerykańską Agencję Ochrony Środowiska (EPA) to w 2018 r. w samych USA wytworzono 35,7 mln ton plastiku. Odpowiadają one masie około 6 mln samców słoni, z których każdy waży 6 ton. Jednocześnie tylko 9% plastiku na całym świecie poddaje się recyklingowi — wynika z artykułu opublikowanego w Science Advances.

Naukowcy biorący udział w analizie Uniwersytetu Harvarda twierdzą, że większość dzisiejszych opakowań na żywność nie ulega biodegradacji. Ostatnie brytyjskie badanie pokazuje, że 60% „kompostowalnych” plastików nie ulega pełnemu rozkładowi podczas kompostowania. Taka sytuacja prowadzi do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska. Dlatego należy dążyć do znalezienia rozwiązań, które poprawią trwałość żywności przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości odpadów z opakowań.

Cukrowa folia jako opakowanie w sprayu

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) uznała za bezpieczną dla żywności substancję pullulan. Jest to naturalny polimer polisacharydowy składający się z jednostek maltotriozy. Do jego produkcji wykorzystywane są grzyby, zaś surowcem do ich hodowli jest naturalna skrobia. Mimo to jest to produkt bezpieczny dla zdrowia ludzkiego, niewywołujący alergii. Ponadto w organizmie ludzkim ma działanie prebiotyczne, czyli sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii zasiedlających jelito grube.

Pullulan jest głównym składnikiem sprayu do wytwarzania opakowań, które przechodzą testy w USA. Opakowania z pullulanu są alternatywą dla tradycyjnych opakowań z folii plastikowych. Poza tym badacze uznają te opakowania za „zrównoważone”, ponieważ ich produkcja nie wymaga paliw kopalnych. Ponadto sam polimer w mieszaninie z odpowiednimi substancjami pozwala na wytworzenie nietoksycznej folii/powłoki, którą można zmyć wodą.

Opakowanie w sprayu jeszcze w fazie testów

Opakowanie w sprayu jest jeszcze we wczesnej fazie rozwoju technologicznego. Jednakże zespół badawczy zamierza rozwinąć proces i rozpocząć wprowadzanie produktu na rynek, kierując go do firm i klientów gotowych ponieść koszty opracowania innowacji. Byłaby to również potencjalnie ważna rewolucja dla sektora owocowo-warzywnego właśnie ze względu na idealne przyleganie opakowania do produktu.

Reasumując, biodegradowalne opakowanie w sprayu może zrewolucjonizować sposób zabezpieczania owoców czy warzyw. Wyeliminowalibyśmy obieranie warzyw czy owoców z plastikowej osłonki, lecz wystarczyłoby je umyć pod strumieniem wody. Skorzystaliby na tym zarówno konsumenci, jak i środowisko.

Źródło: Italiafruit.net


Czytaj również:
Opakowanie na owoce miękkie ewoluuje w kierunku EKO
Niekonwencjonalne materiały opakowaniowe do owoców
Pakowanie owoców dla dużych sieci handlowych i sklepów

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *