Opakowanie na owoce miękkie ewoluuje w kierunku EKO

Opakowanie na owoce miękkie odgrywa istotną rolę w zapewnieniu im trwałości w czasie transportu i ekspozycji na półkach sklepowych. Jednakże także one ewoluują by były nie tylko praktyczne, ale by też jak najmniej szkodziły środowisku. Takimi celami kieruje się Nespak w czasie pracy nad nowymi rozwiązaniami.

Opakowanie na owoce miękkie to jeden z podstawowych produktów w ofercie firmy, która od 50 lat jest liderem w dziedzinie opakowań i zrównoważonego rozwoju. A to dzięki dogłębnej wiedzy technicznej na temat różnych materiałów obecnie firma Nespak, wraz z grupą Guillin, dostarcza zrównoważone rozwiązania opakowaniowe dostosowane do potrzeb każdego z klientów.

Kierunek rozwoju opakowań na owoce

Opracowując nowe rozwiązania, firma kieruje się takimi czynnikami jak bezpieczeństwo, zrównoważony rozwój i praktyczność. To te elementy wyeksponowała ona na swoim stoisku na targach Macfrut. Nowe produkty powstają z różnych materiałów, a przy ich opracowaniu firma kieruje się zastosowaniem praktycznym i specyficznymi potrzebami klientów. Szczególnie skupia się ona na konsumentach, którzy są w końcu prawdziwymi decydentami.

Naszym celem jest nie tylko przechowywanie żywności w najlepszy możliwy sposób, ale także ograniczenie wpływu naszych opakowań na środowisko naturalne. We wszystkich nowych projektach korporacyjnych firmy Nespak nie może zabraknąć tematu zrównoważonego rozwoju w jego środowiskowej, społecznej i ekonomicznej wersji — wyjaśnia Giulia Marini, dyrektor ds. marketingu i komunikacji produktów świeżych w grupie Guillin, do której należy firma Nespak.

Innowacyjne opakowania na owoce miękkie

Wśród prezentowanych nowości znajduje się nowe, nienaruszalne i zrównoważone opakowanie. Jest to koszyk wykonany z PET (rodzaj poliestru) pochodzącego z recyklingu i nadającego się do ponownego przetworzenia. Posiada on innowacyjny i wyjątkowy system zamknięcia zabezpieczający przed manipulacją.

Nowe opakowanie jest wynikiem intensywnych prac badawczo-rozwojowych mających na celu zapewnienie optymalnych wrażeń konsumentom. Pojemnik ma nowy system zamknięcia z przyciskiem plombującym, które pozostaje przymocowane do opakowania po otwarciu. Dzięki temu elementy opakowania nie stają się osobnymi zanieczyszczeniami w środowisku. Ponadto zmniejsza się ryzyko ich ewentualnego połknięcia przez użytkowników, np. przez dzieci. Ponadto po otwarciu opakowania można je ponownie zamknąć, a dzięki praktycznej, odchylanej pokrywie zachowuje ono hermetyczność — wyjaśnia Alberto Maso, kierownik ds. sprzedaży owoców i warzyw w firmie Nespak.

Obecność plomby zabezpieczającej przed manipulacją gwarantuje doskonałą ochronę żywności nawet w punkcie sprzedaży. Jest to idealne rozwiązanie do pakowania zarówno owoców krojonych z dodatkiem płynu konserwującego, jak i owoców suszonych. Doskonale nadaje się również do pakowania pojedynczych porcji przekąsek owocowych „na wynos”. Dzięki możliwości hermetycznego zamknięcia opakowanie może być użyte wielokrotnie po rozpoczęciu spożycia produktu.

To opakowanie jest najnowszym efektem naszych wysiłków, aby skonkretyzować koncepcję gospodarki cyrkularnej. Ułatwi ono konsumentom prawidłowy recykling, ponieważ tackę, pokrywkę i plombę można utylizować razem — dodaje Maso.

Innym produktem jest Eco Soft, kosz z wentylowanym dnem wykonany z monomateriału R-PET. Nie ma on wstawek z innych materiałów, co znacznie ułatwia jego późniejszy recykling. Dzięki temu zyskał on bardzo dobrą opinię klientów włoskich i zagranicznych. Pozwala on zachować jakość i integralność delikatnych owoców, takich jak np. truskawki.

Kartonowe opakowanie na owoce miękkie

Firma opracowała również nową linię koszyków kartonowych Agripack z pokrywami z recyklingowanego PET. Tę serię produktów wykonano

opakowania na owoce miękkie - karton hydrofobowy

Czy karton hydrofobowy spełni wymagania estetyczne i sanitarne jako opakowanie na owoce miękkie?

fot. Adobe Stock

ze specjalnego papieru hydrofobowego, który nie przepuszcza wilgoci. A jest ona obecnie częstym problemem w przypadku opakowań kartonowych stosowanych do transportu owoców i warzyw. Opakowania te ułatwiają także układanie ich w stosy, dzięki czemu łatwo można je wystawić do sprzedaży. Wszystkie łatwo można dostosować do indywidualnych potrzeb klienta przy użyciu technik druku o wysokiej rozdzielczości.

Innowacje widać też w przypadku pokrywek, które wytwarza się z przetworzonego PET z powłoką zapobiegającą parowaniu. Pozwala to na lepszą widoczność produktu wewnątrz opakowania.

W poszukiwaniu nowych rozwiązań na opakowania

W dziedzinie zrównoważonego rozwoju firma nieustannie poszukuje konkretnych rozwiązań, takich jak projekt Tray to Tray oraz produkty pod marką POP (Prevented Ocean Plastic).
Dzięki usłudze Tray to Tray firma realizuje zamknięty obieg umożliwiający ponowne wykorzystanie produktów pokonsumenckich poprzez odzyskiwanie opakowań PET i poddawaniu ich recyklingowi. Dzięki temu nowe opakowania powstają w cyklu zamkniętym.

Z kolei partnerstwo w tworzeniu produktów pod marką POP (Prevented Ocean Plastic) zakłada recykling butelek odzyskanych z oceanów. Dzięki tej inicjatywie PET pochodzący z recyklingu własnych opakowań jest wzbogacany plastikiem z butelek zebranych w różnych częściach świata, zwłaszcza w Indonezji.

Reasumując, nawet plastikowe opakowanie na owoce miękkie może być ekologiczne. Jednakże wymaga ono wtedy takiego przygotowania, by jego późniejsze odzyskanie i ponowne przetworzenie było jak najprostsze.

źródło: italiafruit.net


Czytaj też:
Opakowania bez plastiku na owoce. Czy to realne?
Opakowanie ze zmodyfikowaną atmosferą – trwałość owoców w handlu
Podatek od opakowań sztucznych
Zero plastiku w opakowaniach na owoce. Mniej odpadów?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *