Ochrona truskawki przed szarą pleśnią i antraknozą

Początek sezonu to czas planowania zabiegów ochrony w uprawach truskawek. Niezależnie od sezonu, truskawki zawsze chroni się przed grzybami powodującymi szarą pleśń oraz antraknozę. Wyjątkowym pod względem presji ze strony obu grzybów powodujących m.in. gnicie owoców był sezon 2020. Jak powinna wyglądać ochrona truskawki?

O ochronie truskawek przeciwko szarej pleśni i antraknozie w swoim gospodarstwie oraz wykorzystaniu do tego celu środka Switch 62,5 WG opowiada dr Paweł Krawiec.

Grzyb powodujący szarą pleśń

Grzyb powodujący szarą pleśń (Botrytis cinerea Pers.) to popularny polifag roślin uprawnych. Poraża wszystkie organy truskawki podczas wegetacji. Najistotniejsze są jednak infekcje kwiatów i owoców powodujące zgorzel kwiatów oraz suchą lub najczęściej mokrą zgniliznę owoców w postaci brunatnych gnilnych plam. Grzyb na zajętej powierzchni tworzy biały, szybko szarzejący, pylisty nalot trzonków i zarodników konidialnych.

W zaatakowanych tkankach tworzą się twarde, czarne i drobne sklerocja. Są one pierwotnym źródłem zakażenia. Rozwijają się na nich trzonki z jednokomórkowymi, bezbarwnymi, elipsoidalnymi zarodnikami konidialnymi. Do infekcji kwiatów i owoców, zarówno przez nieuszkodzoną jak i uszkodzoną skórkę, dochodzi w czasie opadów lub przy wilgotności powietrza powyżej 90%. Infekcje zachodzą w temperaturach od 6°C do 28°C, ale optymalny zakres to 18-25°C.

Antraknoza truskawki

Ochrona truskawki

Objawy szarej pleśni truskawki

fot. Paweł Krawiec

Coraz ważniejszą w produkcji truskawek chorobą jest powodowana przez polifagiczny grzyb Colletotrichum acutatum (J.H. Simmonds) antraknoza truskawki. Objawy choroby mogą pojawić się na wszystkich organach truskawki. Jednak najgroźniejsze są infekcje owoców, zazwyczaj bezobjawowe aż do dojrzewania. Pojawiające się wówczas na owocach gnilne plamy są początkowo jasnobrązowe i wodniste. Z czasem stają się okrągłe i ciemnobrązowe, lekko zapadnięte, a ich tkanka pozostaje jędrna i sucha. Gnicie może obejmować cały owoc. Przy wysokiej wilgotności na plamach występują pomarańczowe skupienia zarodników konidialnych. W skrajnych przypadkach gnije do 80% owoców. Ochrona truskawki przed tą chorobą jest bardzo ważna.

Dotkliwymi są również infekcje korony, do których dochodzi w efekcie przerastania grzyba z porażonych ogonków i rozłogów lub poprzez zarodniki konidialne rozprzestrzeniane podczas deszczu. Źródłem infekcji są porażone resztki roślin znajdujące się na polu. Kiełkowanie i rozprzestrzenianie się zarodników następuje w czasie deszczowej i wietrznej pogody. Optymalne warunki dla infekcji to temperatura powyżej 20°C (25-28°C), wilgotność względna powietrza powyżej 90% i utrzymanie się mokrej powierzchni rośliny przez około 10-12 godzin.

Jak powinna wyglądać ochrona truskawki

Liczba zabiegów przeciwko szarej pleśni i antraknozie truskawki oraz ich częstotliwość zależy od układu pogody w danym sezonie oraz od podatności odmiany.

Początek sezonu wiąże się z planowaniem odpowiedniej ochrony truskawki

fot. Adobe Stock

Najwrażliwsze na infekcje są otwarte kwiaty często znajdujące się pomiędzy liśćmi. Dlatego istotną jest technika zabiegu, pozwalająca na dotarcie cieczy użytkowej do kwiatów. Znaczący jest również mechanizm działania fungicydu.

W czasie pełnej wegetacji i podczas warunków sprzyjających infekcjom najlepszym rozwiązaniem, dzięki któremu ochrona truskawki daje efekt jest sięgnięcie po fungicydy o działaniu systemicznym i interwencyjnym. Oba grzyby zwalcza się od początku kwitnienia (około 10% otwartych kwiatów) opryskując rośliny co 5-7 dni aż do końca kwitnienia. Jeśli sezon charakteryzuje się wysokimi temperaturami oraz obfituje w częste opady, a w obrębie roślin występuje długo wilgotność, to są konieczne dodatkowe zabiegi po kwitnieniu, z zachowaniem okresu karencji.

Ochrona truskawki przy pomocy Switch 62,5 WG

Switch 62,5 WG posiada rejestrację do zwalczania obu wymienionych chorób w tych samych terminach stosowania. W związku z tym może być podstawą wykonywanego w gospodarstwie programu. Środek zawiera dwie substancje czynne, należące do odmiennych grup chemicznych i nawzajem uzupełniające się w działaniu. Fludioksonil (fenylopirole) – jest substancją kontaktową, lipofilną, która po zastosowaniu łączy się ze skórką opryskanych organów rośliny.

Ochrona truskawki

Kompleksowa ochrona truskawki wymaga użycia odpowiednich środków

fot. Katarzyna Kupczak

Substancja ta oddziałuje na funkcję błony komórkowej oraz syntezę aminokwasów hamując kiełkowanie zarodników na powierzchni skórki. Jednocześnie zapobiega wnikaniu strzępki grzyba do wnętrza rośliny. Cyprodynil (anilinopirymidyny) działa systemicznie. Szybko wnika do wnętrza rośliny, nawet w niższych temperaturach. Substancja hamuje syntezę metioniny u grzybów oraz wydzielanie enzymów hydrolitycznych. W efekcie ogranicza wnikanie strzępek grzyba, ich wzrost oraz zarodnikowanie agrofaga. Dzięki działaniu dwóch substancji prawdopodobieństwo uodpornienia się patogenów na Switch 62,5 WG jest niskie. Ochrona truskawki jest więc kompleksowa. Dodatkową zaletą środka jest krótka dla truskawek karencja wynosząca 3 dni.

O skuteczności zabiegów w zwalczaniu obu chorób w gospodarstwie w Karczmiskach przekonano się w kwaterze doświadczalnej truskawki założonej w 2020r. z sadzonek doniczkowanych odmiany Malling Allure”. W założonym doświadczeniu obserwowano między innymi program obejmujący blok 3 zabiegów w porównaniu do kontroli bez ochrony chemicznej. Wyniki przedstawiające porażanie owoców przez grzyby powodujące szarą pleśń oraz antraknozę przedstawiono na wykresie.

Ochrona truskawki

Wykres 1. Ocena występowania antraknozy oraz szarej pleśni na owocach truskawki odmiany „Malling Allure” na plantacji w Karczmiskach w woj. Lubelskim w 2020r.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.5 / 5. Liczba głosów 16

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *