Nowy sposób na zwiększenie trwałości malin w obrocie

Zwiększenie trwałości malin i jeżyn w opakowaniach handlowych nie jest proste. Te delikatne owoce są podatne na uszkodzenia i łatwo się psują. Dlatego producenci owoców stosują różne techniki przedłużenia ich trwałości. Teraz dostają nowe narzędzie – uwalniającą dwutlenek siarki folię Berrisys Fast.

Berrisys Fast firmy Tessara chroni owoce malin i jeżyn

W odpowiedzi na prośby plantatorów malin i jeżyn firma Tessara opracowała Berrisys Fast. To w pełni przetwarzalna folia generująca dwutlenek siarki. Zaopatrzona jest ona w warstwę szybko uwalniającą ów gaz, aktywowaną pod wpływem wysokiej wilgotności względnej. Dzięki temu te delikatne owoce są dobrze chronione przed popsuciem.

Pozbiorcze zwiększenie trwałości malin i jeżyn jest konieczne, ponieważ owoce te zbiera się zazwyczaj w pełni lub blisko pełnej dojrzałości. Tym różnią się od borówek, które po zbiorze nadal mogą dojrzewać. Elton Williams, badacz i opiekun owoców jagodowych w firmie Tessara, wyjaśnia, że w przypadku borówki rozwój produktów Berrisys i Berrisys LITE zakończył się powodzeniem. Dlatego Tessara zainwestowała w dalsze badania i od 2018 roku rozpoczęła ścisłą współpracę z plantatorami malin i jeżyn w RPA.

„Okresy przechowywania i transportu malin i jeżyn są bardzo krótkie. Wynika to z szybkiego pogarszania się ich stanu, spowodowanego starzeniem się owoców i chorobami pozbiorczymi” – mówi. Nierzadko powoduje to poważne straty, skutkujące tym, że cała paleta owoców może nie nadawać się do spożycia i trafić do śmieci.
Dlatego firma podjęła wyzwanie i obecnie już wprowadza na rynek Berrisys Fast. Produkt zawiera ten sam składnik aktywny, co Berrisys i Berrisys LITE dla borówki amerykańskiej. Jednakże różni się od tych produktów pod względem ram czasowych działania”.

Dlatego opracowano produkt pozwalający na krótkotrwałe zwiększenie trwałości malin poprzez ich ochronę przed chorobami pozbiorczymi w czasie transportu i przechowywania. Nie ma on jednak negatywnego wpływu na inne parametry jakościowe, takie jak naturalny smak i kolor.

Czym różni się nowy produkt od poprzedników

Berrisys i Berrisys LITE są arkuszami laminowanymi o podwójnym uwalnianiu. Początkowo uwalniają one większą ilość SO2 w ciągu 24-48 godzin, a następnie mniejszą dawkę zapewniającą ochronę przez 30 do 42 dni. Natomiast Berrisys Fast uwalnia SO2 tylko w ciągu pierwszych 24 do 48 godzin.

Jak działa Berrisys

Precyzyjne stężenie i wielkość cząsteczek składnika aktywnego pozwala kontrolować stężenie gazu i okres aktywności warstwy szybko uwalniającej. Warstwa o szybkim uwalnianiu dezynfekuje powierzchnię jagód, uwalniając wystarczająco dużą dawkę dwutlenku siarki. Kwas siarkowy powstaje w wyniku reakcji gazu SO2 z wodą. Kwas siarkowy reaguje z błoną komórkową i blokuje enzymy mikroorganizmów, przez co hamuje rozwój i namnażanie się mikroorganizmów obecnych na powierzchni owoców. Dzięki temu można zabić i wyeliminować wszystkie aktywnie rozwijające się zarodniki grzyba wywołującego szarą pleśń. Dzięki temu zapewnia natychmiastową ochronę w ciągu trzech do czterech dni transportu lotniczego lub podczas przechowywania.

Zwiększenie trwałości malin o półtora dnia

 Zwiększenie trwałości malin i jeżyn to korzyść zarówno dla producentów, jak i konsumentów

fot. Adobe Stock

Elton zwraca uwagę, że maliny i jeżyny mają bardzo krótki okres przydatności do spożycia, a straty pozbiorcze spowodowane Botrytis mogą być katastrofalne. Także inne rozwiązania w zakresie pakowania mogą opóźnić proces oddychania owoców, jednak działają, gdy opakowanie pozostaje nienaruszone. Jednakże w chwili zmiany warunków wszelkie obecne w nim zarodniki nieuchronnie kontynuują swój cykl życiowy. A okazji do zmiany warunków w transporcie nie brakuje. Są to na przykład wahania temperatury, które czasami są nieuniknione i mogą prowadzić do kondensacji pary wodnej w opakowaniach. A to sprzyja rozwojowi pleśni na owocach. Dlatego jedynym pewnym sposobem ochrony owoców jest w pierwszej kolejności pozbawienie zarodników możliwości przetrwania.

Gerhard Slabbert, globalny menedżer produktu Berrisys, zauważa, że w obecnym trudnym czasie konieczne jest, aby plantatorzy jagód zbadali wszystkie możliwe sposoby ochrony jakości produktów, takich jak maliny i jeżyny.

Odnieśliśmy wielki sukces w naszych próbach z Berrisys Fast, a niezależne badania w Australii potwierdziły nasze wyniki: z Berrisys Fast możliwe jest uzyskanie przedłużenia okresu trwałości o co najmniej półtora dnia.

Dynamiczny rozwój

Tessara początkowo skupi się rynku RPA. Produkowane w tym kraju maliny i jeżyny odnotowują stały wzrost eksportu, głównie do Wielkiej Brytanii, a także na Bliski Wschód. Już w poprzednim sezonie system pakowania Berrisys wykazał swoją przydatność. Borówki wysyłane z systemem Berrisys radziły sobie z ogromnymi opóźnieniami znacznie lepiej niż te bez tego systemu.

Przeszkodą dla wprowadzenia produktu w Unii Europejskiej są przepisy regulujące stosowanie dwutlenku siarki. Wstrzymują one jego wprowadzenie dla plantatorów malin i jeżyn. Jednak Lionel George, szef działu regulacji i zgodności, zauważa, że firma zwróciła się do odpowiednich władz z prośbą o wprowadzenie zmian w przepisach. Wszakże cały proces może potrwać do dwóch lat.

Reasumując, zwiększenie trwałości malin i jeżyn z użyciem dwutlenku siarki pozwoli zachować jakość owoców, a tym samym ograniczyć marnowanie żywności. A do tego zjawiska dochodzi obecnie znacznie częściej w związku z opóźnieniami w odprawach ładunków. Zastosowanie Berrisys pozwala na uwzględnienie w logistyce dłuższych okresów magazynowania i przestojów w portach.

Źródło: Freshplaza.com

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *