Nowoczesne przechowywanie gruszek wydłuży podaż

Przechowywanie gruszek pozwala na wydłużenie ich dostępności dla klientów w ciągu sezonu. Jednakże ma ono swoje ograniczenia. Dlatego naukowcy z Virginia Tech pracują nad metodami poprawy przechowywania gruszek przez długi czas.

Przechowywanie gruszek deserowych i zmiany, jakie zachodzą w owocach podczas tego procesu, są obiektem badań, które prowadzą naukowcy z Virginia Tech we współpracy z College of Agriculture and Life Sciences. Badania mają na celu ograniczenie strat w czasie przechowywania, wydłużenie jego czasu, utrzymanie niskiego ryzyka bezpieczeństwa żywności w czasie. Wdrożenie tych nowoczesnych metod pomoże także w utrzymaniu cen gruszek na atrakcyjnym dla konsumentów poziomie.

Długie przechowywanie gruszek niezmiennej jakości

„Producenci owoców stosują metody, które spowalniają naturalny proces dojrzewania gruszek. Dzięki temu konsumenci moją dostęp do

przechowywanie gruszek - gruszki w skrzyniopalecie - przechowalnia owoców

Przechowywanie gruszek wydłuża ich podaż w sezonie

fot. Anita Łukawska

świeżych i atrakcyjnych cenowo owoców przez cały rok” — powiedział Alexis Hamilton, jeden z głównych badacz projektu, adiunkt mikrobiologii przetwarzania żywności w Departamencie Nauki i Technologii Żywności oraz specjalista Virginia Cooperative Extension.

Bezpieczeństwo żywności a przechowywanie gruszek?

Podczas dwuletniego, wartego 335 tys. dolarów projektu finansowanego przez Center for Produce Safety, naukowcy z Virginia Tech współpracują z University of Georgia. Badają oni różne metody przechowywania gruszek. Celem jest opracowanie technik, które ograniczą psucie się tych owoców w czasie ich długoterminowego przechowywana. Ponadto badania obejmą kwestie bezpieczeństwa żywności związane z takim przechowywaniem.

Każdy, kto kiedykolwiek umieścił produkt w lodówce, wie, że w końcu się zepsuje. Ten projekt pomoże nam zrozumieć, w jaki sposób obecne praktyki produkcyjne mogą wpływać na psucie się owoców. I jakie wynikają z tego problemy związane z bezpieczeństwem żywności. Dzięki temu będziemy mogli dostarczyć przemysłowi nowe zalecenia, które jeszcze bardziej spowolnią psucie się owoców bez zwiększania ryzyka dla bezpieczeństwa żywności. Mamy nadzieję, że te zalecenia mogą być rozszerzone również na inne owoce — informuje Hamilton.

Hamilton wcześniej pracował nad jabłkami we współpracy z Washington Tree Fruit Research Commission w stanie Waszyngton. Badał on, jak długoterminowe przechowywanie gruszek może wpłynąć na bezpieczeństwo świeżych jabłek.

Dowiedzieliśmy się kilku naprawdę interesujących rzeczy o tym, jak kwestie psucia mogą wpływać na ryzyko bezpieczeństwa żywności w czasie. Mamy nadzieję, że zastosujemy to pytanie i dodamy kilka innych środków łagodzących ryzyko przy przechowywaniu gruszek.

Badanie mikroorganizmów na skórce usprawni przechowywanie gruszek

Obecnie przechowywanie gruszek odbywa się w pojemnikach zbiorczych i trwa do roku. Czasami gruszki zawija się w papier przed zapakowaniem do pudełek.
Naukowcy, w tym Laura Strawn, profesor na wydziale i główny badacz projektu, przyjrzą się grupie mikroorganizmów, które zasiedlają powierzchnię gruszek. Zbadają oni, jak zmienia się ich skład mikrobiologiczny podczas długiego przechowywania w różnych warunkach.

Zastosowanie podejść metagenomicznych oferuje nam ekscytujące możliwości wypełnienia luk w wiedzy i poprawy bezpieczeństwa oraz  jakości żywności. Dogłębne zbadanie środowiska mikrobiologicznego powierzchni gruszek może przynieść nowatorską wiedzę o synergistycznych lub antagonistycznych relacjach między mikroorganizmami w tym tymi odpowiedzialnymi za psucie się owoców – wyjaśnia Hamilton.

Na podstawie wyników badań, zespół opracuje zalecenia, które trafią do producentów gruszek.

Źródło: vtx.vt.edu


Czytaj również:
Jak oszczędzać prąd w komorach przechowalniczych
Gruszka Xenia — duży popyt za mała podaż

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *