Notowania: Jabłko Boskoop
Aktualizacja: 19.04.2023
Brak danych dla zadanego okresu.
Koniec okresu:
19.04.2023
Wartości
Ostatnia zmiana – średnia [%]:
20.15
Zmiana od początku okresu – średnia [%]:
0.00
Wartość średnia całego okresu:
0.00 zł
Źródło: MIN ROL
![Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - logo]()
Boskoop jest triploidalną odmianą przerobowo-kulinarną, otrzymaną w 1850 r. przez sadownika W. Ottolandera w Holandii. Owoc ma charakterystyczną szorstką, matową skórkę koloru żółtego, która od strony nasłonecznionej nabiera pomarańczowego lub czerwonego rumieńca.
Owoce mają smak kwaskowaty o korzennym posmaku i aromacie. Charakteryzują się niską zawartością cukru, co zawdzięczają bardzo małej zawartości cukru. Wskazana dla osób z alergiami na inne odmiany jabłek. Miąższ gruboziarnisty, soczysty, kruchy.
Jabłka te używane są do produkcji przecierów, cydrów, octu jabłkowego a ciast, deserów czy do suszenia. Wykorzystywane także jako nadzienie do drobiu.
W Polsce Boskoop dostępny jest na na rynkach hurtowych w Lublinie, Sandomierzu, Poznaniu, a także na Broniszach. W sprzedaży detalicznej odmiana ta bywa dostępna m.in. w Lidlu.
Boskoop jest popularnym jabłkiem za naszą zachodnią granicą i często uprawiany w sadach w Niemczech, Holandii, Danii czy Francji. Można go kupić w Niemczech i Austrii, gdzie zaliczany jest do tzw „skórzastych jabłek”. Dostępny jest też na rynkach hurtowych we Francji.
Często jest oferowane przez zachodnie sieci handlowe oraz dostępne jest w sprzedaży internetowej, także jako owoc ekologiczny. Duże owoce, kalibru 90+, nierzadko z produkcji ekologicznej, sprzedawane są na sztuki w kartonowych opakowaniach jako jabłka do pieczenia.
Cena jabłka Boskoop zależy od targowiska i od sezonu. Najwyżej jest ono wyceniane na rynkach w Poznaniu gdzie osiąga cenę od 2,33 do 3 zł/kg. Znacznie tańsze jest w Sandomierzu (1,20 – 1,30 zł/kg) i w Lublinie (1,33 – 2,33 zł/kg). W województwie mazowieckim (giełda Bronisze) oferowane jest po 2,00 zł/kg.
Ich cena wzrasta w okresie od jesieni do schyłku zimy. W okresie przedświątecznym ich cena na w woj. mazowieckim wahała się od 1,30 zł/kg do 1,60 zł/kg. W połowie lutego sprzedawane jest ono po 2 zł/kg. Z kolei na targowiskach w Poznaniu wykazuje mniejsze wahania i w ciągu ostatniego miesiąca wynosiła od 2,33 do 3,00 zł/kg.