Najlepsze jabłka na sok – od słodkich Szampionów po kwaśne Antonówki

Soki z jabłek należą do najzdrowszych i najsmaczniejszych. Trzeba jednak wiedzieć, po jakie odmiany sięgnąć. Najlepsze jabłka na sok to: antonówki, cortlandy, glostery, jonagoldy i szampiony. Można je wzbogacić dodatkami. Najcenniejsze składniki to marchewki, jarmuż czy seler naciowy. Tego typu produkty mogą znaleźć się na naszej liście zakupowej. Z pewnością wzbogacą smak soku.

Po dodaniu takich składników mineralnych sok będzie bardziej wyrafinowany i wzrosną też jego walory odżywcze.

Najlepsze jabłka na sok muszą być twarde i soczyste

Nikt nie zaprzeczy, że jabłka są zdrowe i to w każdej postaci. Coraz popularniejsze staje się przygotowywanie świeżo wyciskanych soków w domu. Takie są najzdrowsze, bo nie tracą cennych witamin. Można je przygotować z każdych gatunków jabłek, choć niektóre nadają się do tego lepiej. Warto użyć tutaj wyciskarki wolnoobrotowej, aby móc po prostu dobrze wycisnąć sok.  Pamiętajmy, aby jabłka nie były zbyt miękkie. Przy przygotowaniu całości trzeba też uważać, by nie zrobił się z tego zbyt gęsty mus. Dobrze więc też byłoby wyciskarkę przed użyciem sprawdzić.

Jabłka idealnie nadają się na soki. W dodatku bez problemu można dostosować odmianę do swoich preferencji smakowych. Jedni wolą przecież soki kwaskowate, a inni ukochali bardziej słodkie. Na szczęście, wybór gatunków jabłek jest duży. Wśród owoców cieszą się one dobrą opinią, nie tylko w naszym kraju.

Jakie odmiany jabłek do wyciskania soku?

Najlepsze jabłka na sok to:

  • Antonówka,
  • Cortland,
  • Gloster,
  • Jonagold,
  • Szampion.

Swoich amatorów mają również gatunki jabłek takie jak Golden Delicious, Ligol i Malinówka (Malinowa Oberlandzka). Muszą to być owoce bardzo soczyste i twarde. Dzięki temu sok jabłkowy będzie klarowny. Ponadto sam proces produkcji soków nie powinien sprawić nam kłopotów, niezależnie od tego, czy jabłka trzymaliśmy w lodówce, czy gdzie indziej.

Najlepsze jabłka na sok

Wybrać najlepsze jabłka na sok spośród tylu rodzajów tych owoców nie jest łatwo

fot. Małgorzata Chojnicka

Jabłka idealnym uzupełnieniem diety

Jabłka są idealnym uzupełnieniem diety i pomysłem na zdrową przekąskę. Średniej wielkości owoc dostarcza naszemu organizmowi tylko 60 kcal, jest źródłem witaminy A i C, potasu, wapnia i magnezu. Pektyny obecne w jabłkach są odpowiedzialne za oczyszczenie organizmu, regulację flory bakteryjnej jelit, zapobiegają zaparciom, zmniejszają poziom wchłaniania się cholesterolu, dzięki czemu chronią przed miażdżycą, a idąc dalej — także przed zawałem.

– Do wyrobu soku z jabłek najlepiej nadają się owoce odmian późnych, zbierane od połowy

najlepsze jabłka na sok - Szampion

Najlepsze jabłka na sok to te odmian późnych, zrywane w fazie dojrzałości zbiorczej, np. Szampion

fot. Małgorzata Chojnicka

września do końca listopada, w stadium dojrzałości zbiorczej – wyjaśnia Katarzyna Piątkowska, technolog żywności i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół w Dobrzyniu nad Wisłą, w województwie kujawsko-pomorskim. – Owoce mają wtedy wysoką zawartość ekstraktu oraz dobrze zbalansowaną kwasowość, co przekłada się na wyjątkowe walory smakowe. Do soku jabłkowego można dodać inne owoce, które poprawią ich właściwości prozdrowotne. Świetnie sprawdzą się: aronia, malina, rokitnik, żurawina, brzoskwinia, jagody czy wiśnie. Równie dobrze komponują się z zielonymi roślinami, czyli z: miętą, szpinakiem, jarmużem, selerem naciowym czy młodym jęczmieniem.

Sok z jabłek można wzbogacić innymi owocami i warzywami

Zimą świetnym rozwiązaniem jest dodanie do jabłek jarmużu lub selera naciowego. W ten sposób uzyska się sok o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, wzmacniających organizm, który odczuwa dotkliwie niedobór słońca. Oba te warzywa zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. W dodatku w połączeniu z sokiem jabłkowym wybornie smakują.

Wybierając z jabłek na sok, trzeba zdecydować, czy woli się sok bardziej kwaśny, czy raczej słodki.

Najlepsze jabłka na sok słodki to: Szampion, Ligol, Golden Delicious, Malinowa Oberlandzka. Należą one do jabłek bardzo soczystych o aromatycznym miąższu.
Dla amatorów słodko – kwaśnego soku idealne będą odmiany: Cortland, Jonagold i Gloster. Zdecydowanie warte polecenia. Uczta dla podniebienia, jeśli chodzi o słodko kwaśne smaki.

Jakie jabłka wybrać, jeśli ktoś lubi kwaśne smaki? Najlepiej skorzystać z letnich lub jesiennych jabłek, jak choćby Antonówki. Jest to odmiana o bardzo charakterystycznym kwaśnym smaku. Jednak amatorzy kwaśnego soku nie zostają zimą bez alternatywy — może z powodzeniem zastąpić Antonówkę Szara Reneta lub Boskoop. Starte np. na grubych oczkach wyciskamy — otrzymujemy szklankę soku i wiórki świetne do szarlotki.

Warto spróbować każdego specjału, aby finalnie zorientować się, który sok wybrać nam będzie najlepiej. Słodko – kwaśny, kwaśny, a może typowo słodki?

Sok z całych jabłek to zdrowy wybór

W okresie jesienno-zimowym dobrze wyrobić w sobie nawyk robienia soków jabłkowych, co wyjdzie każdemu na zdrowie. Najlepsze jabłka na sok to takie o twardym i soczystym miąższu. Pięć najlepszych odmian jabłek na soki to: Antonówki, Cortlandy, Glostery, Jonagoldy i Szampiony. Bez problemu dostanie się je w warzywnikach, na straganach i w marketach. Warto się zorientować, czy lepiej będą nam pasować odmiany jesienne, czy odmiany wiosenne. Pamiętajmy, że regularnie picie naturalnych soków korzystnie wpływa na nasze zdrowie, gdyż zawarta w nich jest chociażby witamina C, jak i inne prozdrowotne składniki. Słodkie nie znaczy niezdrowe, czyż nie? Nie ma znaczenia, czy soki przygotujemy za pośrednictwem wyciskarki ręcznej czy też wyciskarki elektrycznej.

Czytaj więcej:
Jakie są najlepsze jabłka na szarlotkę? Sprawdź nasze porady!
Produkcja gruszek w Polsce rośnie, co bardzo niepokoi Zachód

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *