Miód nektarowy — skąd pewność, jaka to odmiana?

Jakie badania należy przeprowadzić, aby zweryfikować miód pod względem odmiany? Nowych wskaźników przydatnych do weryfikacji odmiany miodu poszukują Naukowcy z Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności Uniwersytetu Rzeszowskiego. Nowe wskaźniki są potrzebne, aby zastąpić kosztowną i czasochłonną analizę pyłkową.

Przedmiotem zainteresowania Zespołu badającego miód stały się aminokwasy i białka. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Rzeszowskiego sfinansowano w ramach projektu ,,Związki azotowe jako nowe narzędzie weryfikacji odmiany i autentykacji pochodzenia miodu” przez KOWR w ramach mechanizmu WPR ,”Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich”.

Miód pod lupą naukowców — jaki ma skład?

W krajowych miodach zawartość białka stanowi niewielką ilość (max. 1%), jednak ze względu na niską stabilność termiczną mają dużą wartość wskaźnikową. Warto podkreślić, że stężenie białka w miodzie zależy od jego pochodzenia botanicznego i geograficznego i zmienia się podczas przechowywania i dekrystalizacji miodu.

Ważną grupą są nie tylko białka, ale także enzymy m.in. diastaza, inwertaza, oksydaza glukozowa oraz wolne aminokwasy wśród których dominuje prolina (50–80% wszystkich) służąca do wykrywania zafałszowań miodu. Profil aminokwasowy wykorzystuje się do botanicznej klasyfikacji miodów na podstawie aminokwasów markerowych charakterystycznych dla danej odmiany. Przykładowo arginina w miodzie kasztanowym lub tryptofan w miodzie akacjowym.

Zweryfikowany miód i jego odmiany — jakie są wyniki badań?

Miód - odmiana

Miód miodowi nierówny

fot. Katarzyna Kupczak

W ramach przeprowadzonego badania przebadano 90 próbek miodów ośmiu odmian zakupionych od podkarpackich pszczelarzy jak również mieszanek miodów importowanych (komercyjnych). W badanych próbkach stwierdzono zawartość białka oznaczoną metodą Bradforda na poziomie 0,02–0,5 g/100 g. Wykryta zawartość była zróżnicowana w zależności od pochodzenia i odmiany miodu. Stwierdzono, że najwięcej białka miały miody ciemne, a miody lokalne więcej, niż miody komercyjne.

Ponadto aktywność enzymów w przebadanych miodach oceniono jako zróżnicowaną, w zależności od odmiany. Nieco wyższa była w miodach lokalnych, niż w komercyjnych.

Weryfikacja odmian miodu za pośrednictwem przydatnych markerów

Wyniki przeprowadzonych badań potwierdziły przydatność użycia zaproponowanych markerów do weryfikacji odmian miodu i pochodzenia geograficznego. Ponadto zaakceptowano możliwość użycia nowych technik analitycznych do wykrywania zafałszowań miodu.

Porównując wzorcowy profil białkowy (liczba i układ prążków) z profilem badanego miodu, można potwierdzić lub poddać w wątpliwość odmianę deklarowaną przez pszczelarza. Jako wskaźniki pomocnicze można zastosować profilowanie aminokwasów i oznaczanie zawartości białka. Proponowana metoda nadaje się do badań przesiewowych (skriningowych), które mogą ograniczyć liczbę próbek wymagających potwierdzenia analizą pyłkową — podsumowuje PZP.

Miód — kategorie, rodzaje

W samym środowisku pszczelarzy synonimicznie traktuje się wyrażenia kategoria—rodzaj oraz rodzaj—odmiana. Często gdy słyszymy o kategoriach i rodzajach mamy na myśli podział miodów ze względu na rodzaj pożytku.

  • Miód nektarowy/kwiatowy — powstaje w efekcie odwiedzenia kwiatów przez pszczołę, która pobiera z nich nektar (słodki płyn z nektarników).
  • Miód spadziowy — powstają z wykorzystywania przez pszczołę wydzielin mszyc, czerwców — czyli szkodników ssących żerujących na roślinach.
  • Mieszany miód, czyli miód nektarowo-spadziowy — powstaje w efekcie przynoszenia do ula przez pszczoły zarówno nektaru jak i spadzi.
  • Ziołomiód — powstaje w efekcie karmienia pszczół syropem/wyciągiem (z różnego rodzaju ziół, np. lipy) lub sokiem owocowym (np. malinowym). Może też powstać w efekcie samoczynnego nalatywania pszczół na plantacje malin. Celem jest odżywianie się pszczół dojrzałymi owocami, w efekcie w ten sposób owad wykorzystuje owoc jako źródło wody niezbędnej do życia i schładzania czerwiu — generalnie ula. Takie sytuacje obserwujemy zwłaszcza w okresach długotrwałej bezdeszczowej, upalnej pogody.

Odmiany miodu

Na odmiany dzielimy miody nektarowe i spadziowe. Chociaż równie często przy tej okazji używa się również określenia „rodzaj miodu”. Jak powyżej napisałam pod pojęciem rodzaju lub kategorii kryje się podział miodów ze względu na pożytek. Natomiast odmiana jest określeniem wskazującym na to z jakiego dokładnie kwiatu czy wydzielin uzyskano miód.

Rozróżniamy więc najpopularniejsze odmiany miodu nektarowego:

Miód - odmiany

Miód — różne odmiany

fot. Katarzyna Kupczak

  • akacjowy
  • chabrowy
  • faceliowy
  • fasolowy
  • gryczany
  • kolendrowy
  • koniczynowy
  • kruszynowy
  • lawendowy
  • lipowy
  • malinowy
  • mniszkowy
  • nawłociowy
  • nostrzykowy
  • rzepakowy
  • słonecznikowy
  • wielokwiatowy
  • wrzosowy

Podzielić na odmiany możemy także miód spadziowy:

  • ze spadzi liściastej
  • ze spadzi iglastej (w tym przypadku, pszczelarze także mogą określić dokładniej — np. ze spadzi jodłowej)

Wsparcie dla pszczelarzy 2022 — wydłużony termin naboru

Pszczelarzy zainteresuje również jeszcze jedna ważna informacja, a mianowicie termin składania wniosków o refundację w ramach działań ,”Zakup pszczół” oraz ,”Zakup sprzętu pszczelarskiego” wydłużono do 15 sierpnia 2022 r. Wydłużenie wyżej wymienionego terminu wymaga podpisania aneksu do podpisanej umowy z KOWR. Więcej informacji na temat przedłużonego naboru o Wsparcie rynku produktów pszczelich można znaleźć na stronie internetowej KOWR.

Czytaj również: Borówka amerykańska w Polsce. Rośnie konsumpcja i eksport

Źródło: Polski Związek Pszczelarski; KOWR

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *