Maliny odporne na suszę — prezentacja nowych odmian
Maliny to obecnie jedne z najbardziej popularnych owoców na świecie, co przekłada się na rosnącą powierzchnię ich uprawy. By zaspokoić potrzeby konsumentów, hodowcy opracowują nowe odmiany. Na dowód tego, ostatnio w Chile zaprezentowano cztery nowe kreacje maliny odporne na suszę.
Maliny mają jednak swoje wymagania. Uprawa malin pochłania niemałe ilości wody, szczególnie w okresie od kwitnienia aż do dojrzewania owoców. Jest to konieczne, by uzyskać dobry plon i wysoką jakość owoców. Jednakże zasoby wody stopniowo się kurczą – odpowiedzią na to są właśnie maliny odporne na suszę.
Nowe odmiany malin odpornych na suszę
Konsorcjum technologiczne Asoex Fruit Technology, firmy Corfo oraz Katolickiego Uniwersytetu Chile zaprezentowało cztery nowe odmiany

A w jakim kierunku zmierza polska hodowla pracująca nad nowymi odmianami maliny?
malin opracowane pod kątem odporności na suszę. Według oświadczenia ASOEX te cztery odmiany uzupełniają trzy inne, wprowadzone w 2015 r.: Santa Catalina, Santa Clara i Santa Teresa. Te trzy wcześniejsze odmiany wyróżniają się dużym rozmiarem i wspaniałym smakiem, i są uprawiane w Chile, Hiszpanii, Portugalii, Meksyku oraz Peru.
Natomiast nowe odmiany są owocem prac ukierunkowanych na zwiększenie odporności na stres suszy, a także w kierunku odporności na choroby. Znacznie przewyższają one poprzednie odmiany pod względem produktywności, a także jakości owoców. Jednocześnie udało się utrzymać wielkość owoców, ich smak, aromat i słodycz. Obecnie znajdują się one w fazie rejestracji przez SAG.
Maliny dla małych i średnich gospodarstw
Prezes ASOEX, Ronald Bown, oświadczył, że program hodowli malin, prowadzony przez stowarzyszenie zawsze koncentrował się na małych i średnich gospodarstwach. Zapewnia im wysokiej jakości alternatywę w działalności i opłacalność produkcji. Dzięki temu mogą one poprawić swoją jakość życia. Szczególnie skorzystają z nich rolnicy z południa Chile, gdzie panują trudniejsze warunki do uprawy roślin. Będą mogli je sprzedawać na rynkach lokalnych, a także, po rozwinięciu produkcji eksportować na inne rynki.
Stowarzyszenie jest zadowolone, ponieważ rozwój nowych odmian malin nastąpił szybciej, niż się spodziewano. Poprzednie trzy odmiany, wprowadzone na rynek w 2015 r. opracowano w ciągu 6 lat, a naukowcy spodziewali się, że może to zająć nawet 10–12 lat.
Czytaj więcej:
Odmiany malin – nowości o wysokich walorach prozdrowotnych
źródła: fruchthandel.de, freshfruitportal.com