Maliny odporne na suszę — prezentacja nowych odmian

Maliny to obecnie jedne z najbardziej popularnych owoców na świecie, co przekłada się na rosnącą powierzchnię ich uprawy. By zaspokoić potrzeby konsumentów, hodowcy opracowują nowe odmiany. Na dowód tego, ostatnio w Chile zaprezentowano cztery nowe kreacje maliny odporne na suszę.

Maliny mają jednak swoje wymagania. Uprawa malin pochłania niemałe ilości wody, szczególnie w okresie od kwitnienia aż do dojrzewania owoców. Jest to konieczne, by uzyskać dobry plon i wysoką jakość owoców. Jednakże zasoby wody stopniowo się kurczą – odpowiedzią na to są właśnie maliny odporne na suszę.

Nowe odmiany malin odpornych na suszę

Konsorcjum technologiczne Asoex Fruit Technology, firmy Corfo oraz Katolickiego Uniwersytetu Chile zaprezentowało cztery nowe odmiany

maliny - polowe

A w jakim kierunku zmierza polska hodowla pracująca nad nowymi odmianami maliny?

fot. Katarzyna Kupczak

malin opracowane pod kątem odporności na suszę. Według oświadczenia ASOEX te cztery odmiany uzupełniają trzy inne, wprowadzone w 2015 r.: Santa Catalina, Santa Clara i Santa Teresa. Te trzy wcześniejsze odmiany wyróżniają się dużym rozmiarem i wspaniałym smakiem, i są uprawiane w Chile, Hiszpanii, Portugalii, Meksyku oraz Peru.

Natomiast nowe odmiany są owocem prac ukierunkowanych na zwiększenie odporności na stres suszy, a także w kierunku odporności na choroby. Znacznie przewyższają one poprzednie odmiany pod względem produktywności, a także jakości owoców. Jednocześnie udało się utrzymać wielkość owoców, ich smak, aromat i słodycz. Obecnie znajdują się one w fazie rejestracji przez SAG.

Maliny dla małych i średnich gospodarstw

Prezes ASOEX, Ronald Bown, oświadczył, że program hodowli malin, prowadzony przez stowarzyszenie zawsze koncentrował się na małych i średnich gospodarstwach. Zapewnia im wysokiej jakości alternatywę w działalności i opłacalność produkcji. Dzięki temu mogą one poprawić swoją jakość życia. Szczególnie skorzystają z nich rolnicy z południa Chile, gdzie panują trudniejsze warunki do uprawy roślin. Będą mogli je sprzedawać na rynkach lokalnych, a także, po rozwinięciu produkcji eksportować na inne rynki.
Stowarzyszenie jest zadowolone, ponieważ rozwój nowych odmian malin nastąpił szybciej, niż się spodziewano. Poprzednie trzy odmiany, wprowadzone na rynek w 2015 r. opracowano w ciągu 6 lat, a naukowcy spodziewali się, że może to zająć nawet 10–12 lat.

Czytaj więcej:
Odmiany malin – nowości o wysokich walorach prozdrowotnych

źródła: fruchthandel.de, freshfruitportal.com

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *