Jak wzbogacić kompost i jak go stosować?

Kompost można produkować w gospodarstwie z odpadów organicznych. Może też pochodzić z kompostowni komunalnych. To drugie źródło będzie miało coraz większe znaczenie, ponieważ zwiększa się ilość zbieranych odpadów organicznych. Jak wzbogacić kompost i kiedy go stosować? 

Kompost to nawóz powstały z rozkładu materii organicznej w warunkach tlenowych za sprawą licznych mikroorganizmów. Najpowszechniej jest on wykorzystywany w amatorskiej uprawie roślin. Od pewnego czasu bogate źródło składników pokarmowych i próchnicy dostrzegają w nim także profesjonalni rolnicy, w tym sadownicy. Dodać trzeba, że uzyskanie „dojrzałego” kompostu można przyspieszyć, poprzez dodawanie do składowanych resztek mikroelementów oferowanych na rynku w specjalnych preparatach handlowych. Wprowadzenie tak uzyskanego kompostu zwiększa i wzbogaca glebę w pożyteczne mikroorganizmy.

Zawartość składników w kompoście

kompost - pryzmy kompostu

Kompost komunalny może znaleźć zastosowanie w rolnictwie

fot. Adobe Stock

Zawartość makroskładników w świeżej masie kompostu wynosi przeciętnie (kg/t św.m.):

  • N (azot) — 1,0−2,5;
  • P (fosfor) — 0,1−0,5;
  • K (potas) — 1,0−2,0;
  • Mg (magnez) — 0,3−0,6;
  • Ca (wapń) — 0,5−3,5.

Może ona być znacznie zróżnicowana w zależności od materiału, który jest kompostowany. Jak można zauważyć w tabeli, w zależności od źródła pochodzenia i terminu pobierania próby kompostu może występować bardzo duże zróżnicowanie zawartości poszczególnych składników pokarmowych.

Tabela 1. Zawartość składników pokarmowych w różnych kompostach (różne źródła)

Kompost gospodarski

Komposty gospodarskie zawierają średnio [% s.m.]:

  • 0,5% N (zakres 0,43–0,76%),
  • 0,13% P (0,08–0,15%),
  • 0,29% K (0,26–0,3%).

Kompost działa krócej niż obornik, ale znacznie szybciej. Można go stosować wiosną. Nie wymaga przyorania, a jedynie wymieszania z glebą np. kultywatorem lub innymi maszynami. Dawki kompostu mogą być wysokie, 40,0–60,0 t/ha.

Na glebach bardzo lekkich warto go stosować w celu zwiększenia retencji wodnej, a na bardzo ciężkich — w celu poprawy ich struktury.

W przypadku drzew i krzewów można kompost przyorać, żeby w ten sposób wymieszać go z glebą i wprowadzić tam, gdzie będą korzenie. Przy uprawie truskawek lub poziomek wystarczy wmieszanie kultywatorem. W nowo zakładanych sadach kompost można stosować pasowo/rzędowo, co daje znaczne oszczędności.

Orientacyjne wykorzystanie składników pokarmowych z kompostu w pierwszym roku jest następujące:

  • N 30−50%;
  • P 50−60%;
  • K 60−80%;
  • Mg 100%;
  • Ca 100%;
  • mikroskładniki 50%.

Nawożenie organiczne (kompostem) może być stosowane w rosnącym sadzie. Nawozy rozrzucamy wiosną w rzędach drzew i mieszamy płytko z glebą za pomocą mulczera podczas zwalczania chwastów. Dawka dobrze przefermentowanego obornika powinna wynosić 2,0–3,0 kg·m-2 gleby, a kompostu 3,0–4,0 kg·m-2 w rzędach roślin. Najlepiej stosować nawozy organiczne w kwietniu przed ruszeniem wegetacji przed spulchnianiem gleby po zimie, żeby wymieszać je z glebą. Obornik można stosować, co 2–3 lata, a kompost — corocznie. Jeśli chodzi o kompost, jego cena waha się obecnie (lipiec 2022 r.) od 200,0 zł do 300,0 zł za tonę.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *