Jak przechowywać jabłka deserowe

Obecnie konsument krajowy i odbiorca zagraniczny jest zainteresowany tylko jabłkami deserowymi o jak najlepszej jakości. Wymagane parametry jakościowe jabłek  można uzyskać tylko dzięki prawidłowo wykonanym zabiegom pielęgnacyjnym w sadzie, zbiorom przeprowadzonym w optymalnym terminie, przestrzeganiu zasad prawidłowego załadunku i odpowiedniej technologii przechowywania owoców. Jak przechowywać jabłka, aby po otwarciu komór chłodniczych wyjęte owoce wykazywały wysoką jakość i utrzymały ją przez cały okres w obrocie hurtowo-detalicznym?

Jak przechowywać jabłka – przygotowanie komór i skrzyniopalet  

Przygotowanie komór do nowego sezonu przechowalniczego polega na sprawdzeniu i zlokalizowaniu nieszczelności obiektu na łączach paneli, ścian, sufitów, przy drzwiach i okienku inspekcyjnym. W razie konieczności – wymieniamy uszczelki (drzwi, okna). Następnie kalibrujemy płuczki CO2 i analizatory składu atmosfery. Wcześniej w letni, ciepły i słoneczny dzień  musimy umyć i zdezynfekować  obiekty przechowalnicze i skrzyniopalety. Równie ważne jest wyczyszczenie np. sprężonym powietrzem skraplacza na zewnątrz budynku. Jego zanieczyszczenie kurzem i pyłem zmniejsza wydajność chłodzenia. Sprawne ustawienie skrzyniopalet ułatwiają pasy pomalowane na posadzce.

Ze względu na obniżone stężenie O2 i podwyższoną zawartość CO2 komory chłodnicze są zagrożeniem dla życia człowieka.  Dlatego, drzwi komór muszą być oznaczone specjalnymi tablicami ostrzegawczymi.

Prawidłowe ustawienie skrzyniopalet w chłodni

O tym jak przechowywać jabłka przez kilka miesięcy zachowując ich jakość, musimy myśleć niezwłocznie po zbiorach. Owoce po przewiezieniu z sadu muszą być jak najszybciej schłodzone. Do komory chłodniczej powinna trafić jednolita partia owoców pod względem parametrów zewnętrznych i wewnętrznych (identyfikowalność produktu). Przed wstawieniem do komory każda partia owoców powinna być oznaczona. Uwzględnić trzeba następujące parametry: odmiana, wielkość, jędrność, wybarwienie, kwasowość, zawartość ekstraktu, wskaźnik testu skrobiowego, choroby grzybowe i fizjologiczne.
Bardzo ważne jest wstępne wychłodzenie komory do uzyskania temperatury przechowywania, co najmniej 24 godziny przed rozpoczęciem załadunku.  Komora przed jej wypełnianiem jabłkami powinna być schłodzona do 5°C. Przy dużej ilości jabłek i problemie z odbiorem ciepła, lepiej rozłożyć dzienny zbiór jabłek na 2-3 komory. Przy mniejszych  zbiorach, dzienne zapełnienie komór nie powinno stanowić więcej niż 15-20% pełnej pojemności  komory. Czas od rozpoczęcia załadunku komory do zakończenia powinien być jak najkrótszy – do 7 dni.  Bardzo ważne jest także właściwe ustawienie skrzyniopalet: na stronie przeciwnej w stosunku do tej na której wisi chłodnica, 30-40 cm od ściany, 5 cm między rzędami,  i 10 cm w rzędach skrajnych od ściany. 

Jak przechowywać jabłka przez zimę wg technologii 1-MCP

Jak przechowywać jabłka w chłodniach, w jakich warunkach, a może czym traktować, aby zachować ich walory jakościowe? Oprócz niskotlenowych technologii przechowywania owoców, rozwiązaniem, które pozwala na utrzymanie wysokich parametrów jakości jabłek w trakcie ich przechowywania oraz potem w trakcie obrotu i transportu na dalekie rynki jest aplikacja 1-MCP.  1-metylocyklopropen (1-MCP) to gaz, który hamuje produkcję etylenu przez owoce, co spowalnia ich procesy starzenia. Pozbiorcze traktowanie owoców 1-MCP jest jednym z najskuteczniejszych sposobów: opóźniania dojrzewania, ograniczenia spadków kwasowości i jędrności jabłek w trakcie długiego przechowywania. Według zasad aplikacji, owoce po zbiorze powinny być schłodzone i w ciągu maksymalnie 7 dni (optymalny czas zamknięcia komory 3-4 dni), przez 24  godziny traktowane 1-MCP,  za pomocą specjalnego generatora, w szczelnej komorze. Po zakończonym cyklu generator usuwamy z komory. Po zabiegu musi być wietrzona przez 15-20 minut,  a owoce mogą być dalej przechowywane w normalnej lub kontrolowanej atmosferze. Skuteczność traktowania 1-MCP jest wyższa dla jabłek przechowywanych w KA. Preparat nadaje się do samodzielnej i łatwej aplikacji (dawkę dostosowujemy do objętości komory).

Jak przechowywać jabłka deserowe przez długi czas i jakie czynniki mają wpływ na wysoką jakość owoców?

  • Sprzyjająca pogoda i prawidłowy poziom zabiegów agrotechnicznych w sezonie wegetacyjnym, w tym dolistne dokarmianie wapniem.
  • Optymalny termin zbioru – jabłka są owocami klimakterycznymi. Najwłaściwszym terminem ich zbioru jest początkowa faza klimakterycznego wzrostu produkcji etylenu (minimum klimakteryczne) i minimalnego oddychania przy jednocześnie dobrej jakości organoleptycznej. Etylen (C2H4) jest hormonem roślinnym warunkującym m.in. dojrzewanie owoców. Gwałtowny wzrost produkcji etylenu skutkuje wzrostem intensywności oddychania i produkcji CO2. Etylen jest określany jako hormon starzenia, przyspiesza dojrzewanie i starzenie się owoców. 
  • Zabieg drenczerowania. Drenczer Control-Tec DOS D to urządzenie do aplikacji fungicydów w celu pozbiorczej ochrony owoców przed sprawcami chorób przechowalniczych (gorzka zgnilizna, szara pleśń,  mokra zgnilizna). Zabieg wykonuje się w dniu zbioru lub na następny dzień i polega na prysznicowaniu owoców roztworem fungicydu. Trwa około minuty i odbywa się na stanowisku z trzema spiętrzonymi skrzyniopaletami za zamkniętymi drzwiami. Nie grozi przekroczeniem pozostałość ś.o.r.   
  • Wysoka jakość owoców – owoce uszkodzone i obite podczas zbioru, przerośnięte, porażone patogenami, z objawami żerowania szkodników czy chorób fizjologicznych nie powinny być przeznaczone do przechowywania.
  • Przydatność przechowalnicza odmiany – najlepiej przechowują się jabłka późnych odmian. 
  • Szybkie schłodzenie owoców po zbiorze – po zerwaniu z drzewa w jabłkach wciąż trwają procesy metaboliczne w tym oddychanie. Przebieg tych procesów jest wolniejszy w niskiej temperaturze. Tymczasem temperatura jabłek może wynosić w czasie zbiorów nawet 32-36°C. Dlatego owoce trzeba jak najszybciej po zbiorach schłodzić. 
  • Warunki przechowywania – temperatura przechowywania jabłek waha się od -0,5°C do + 2°C. Wilgotność względna powietrza powinna wynosić 90%. Zbyt niska powoduje więdnięcie owoców. Zbyt wysoka sprzyja rozwojowi chorób na owocach i skrzyniopaletach, a także chorobom fizjologicznym (zbrązowienie przygniezdne, oparzelizna powierzchniowa).
  • Działania pozbiorcze i po załadunku komór – aplikacja 1-MCP ( metylocyklopropenu)   w postaci preparatów i zgodnie z zasadami stosowania.
  • Technologia MAP – polega na wykorzystaniu opakowań modyfikujących skład atmosfery (EMA – atmosfera zrównoważona, MIP – opakowanie interaktywne, APS – opakowanie aktywne, IPA- opakowanie inteligentne) lub saszetek ‘Eten’ 

Ważnym elementem kształtowania i kontroli jakości owoców jest identyfikowalność produktu. Ma ona umożliwić śledzenia drogi jabłek w pojedynczej skrzyniopalecie od zbioru w sadzie poprzez załadunk, przechowywanie i sortowanie, do momentu wysyłki. Kontrola warunków przechowywania, jakości owoców, a nawet powietrza w komorach, może być wsparta technologią Fresh Cloud Strage Insights. Jest to platforma wspomagania decyzji, która umożliwia, na podstawie danych zgromadzonych w chmurze, przewidzieć problemy z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.sadowniczeabc.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *