Jak przechowywać jabłka deserowe?

Obecnie konsument krajowy i odbiorca zagraniczny jest zainteresowany tylko jabłkami deserowymi o jak najlepszej jakości.  Jak przechowywać jabłka, aby po otwarciu komór chłodniczych wyjęte owoce wykazywały wysoką jakość i utrzymały ją przez cały okres w obrocie hurtowo-detalicznym?

Wymagane parametry jakościowe jabłek  można uzyskać tylko dzięki prawidłowo wykonanym zabiegom pielęgnacyjnym w sadzie, zbiorom przeprowadzonym w optymalnym terminie, przestrzeganiu zasad prawidłowego załadunku i odpowiedniej technologii przechowywania zdrowych owoców.

Jak przechowywać jabłka — przygotowanie komór i skrzyniopalet  

Przygotowanie komór do nowego sezonu przechowalniczego polega na sprawdzeniu i zlokalizowaniu nieszczelności obiektu na łączach paneli, ścian, sufitów, przy drzwiach i okienku inspekcyjnym. W razie konieczności — wymieniamy uszczelki (w drzwiach, oknach). Następnie kalibrujemy płuczki CO2 i analizatory składu atmosfery. Wcześniej w letni, ciepły i słoneczny dzień  musimy umyć i zdezynfekować  obiekty przechowalnicze i skrzyniopalety. Równie ważne jest wyczyszczenie np. sprężonym powietrzem skraplacza na zewnątrz budynku. Jego zanieczyszczenie kurzem i pyłem zmniejsza wydajność chłodzenia. Sprawne ustawienie skrzyniopalet ułatwiają pasy pomalowane na posadzce.

Ze względu na obniżone stężenie O2 i podwyższoną zawartość CO2 komory chłodnicze są zagrożeniem dla życia człowieka.  Dlatego, drzwi komór muszą być oznaczone specjalnymi tablicami ostrzegawczymi.

Prawidłowe ustawienie skrzyniopalet w chłodni

O tym jak przechowywać jabłka przez kilka miesięcy zachowując ich jakość, musimy myśleć niezwłocznie po zbiorach. Owoce po przewiezieniu z sadu muszą być jak najszybciej schłodzone. Do komory chłodniczej powinna trafić jednolita partia owoców pod względem parametrów zewnętrznych i wewnętrznych (identyfikowalność produktu). Przed wstawieniem do komory każda partia owoców powinna być oznaczona. Uwzględnić trzeba następujące parametry: odmiana, wielkość, jędrność, wybarwienie, kwasowość, zawartość ekstraktu, wskaźnik testu skrobiowego, choroby grzybowe i fizjologiczne.

Bardzo ważne jest wstępne wychłodzenie komory do uzyskania temperatury przechowywania, co najmniej 24 godziny przed rozpoczęciem załadunku. Komora przed jej wypełnianiem jabłkami powinna być schłodzona do 5°C. Przy dużej ilości jabłek i problemie z odbiorem ciepła, lepiej rozłożyć dzienny zbiór jabłek na 2 lub 3 komory. Przy mniejszych  zbiorach, dzienne zapełnienie komór nie powinno stanowić więcej niż 15–20% pełnej pojemności  komory. Czas od rozpoczęcia załadunku komory do zakończenia powinien być jak najkrótszy — do 7 dni.  Bardzo ważne jest także właściwe ustawienie skrzyniopalet: na stronie przeciwnej w stosunku do tej, na której wisi chłodnica, 30–40 cm od ściany, 5 cm między rzędami,  i 10 cm w rzędach skrajnych od ściany. 

Jak przechowywać jabłka utrzymując ich dobrą zdrowotność?

Jak przechowywać jabłka - DeccoPyr-Pot - 1-kg - puszka-UPL

Deccopyr-Pot zabezpiecza przechowywane owoce przed chorobami przechowalniczymi

fot. UPL

Do przechowania przeznaczamy wyłącznie jabłka zdrowe i nieuszkodzone. Wizualnie ocena jest łatwa, niestety bardzo często się zdarza, że na powierzchni skórki, w zagłębieniach pokielichowym i szypułkowym znajdują się zarodniki patogenów, które uaktywniają się w przechowalniach. W efekcie dochodzi do porażenia nawet znacznej masy owoców.

Dlatego jeśli nie mamy pewności odnośnie do 100% zdrowotności, a takie wątpliwości często nachodzą nas po okresach deszczowych przed zbiorem, warto potraktować fungicydem owoce po zbiorze.

Łatwo tego dokonać wykorzystując Deccopyr-Pot. Puszkę z preparatem umieszcza się w komorze przechowalniczej załadowanej jabłkami. Po odpaleniu uwalnia się gaz, który fumiguje całą kubaturę pomieszczenia. Lotna forma substancji czynnej dociera w przestrzenie między owocami, pokrywa szczelnie ich powierzchnię. W efekcie niszczone są zalegające tam formy infekcyjne patogenów.

Jak przechowywać jabłka przez zimę wg technologii 1-MCP

Jak przechowywać jabłka w chłodniach, w jakich warunkach, a może czym traktować, aby zachować ich walory jakościowe? Oprócz niskotlenowych technologii przechowywania owoców rozwiązaniem, które pozwala na utrzymanie wysokich parametrów jakości jabłek w trakcie ich przechowywania oraz potem w trakcie obrotu i transportu na dalekie rynki jest aplikacja 1-MCP.  1-metylocyklopropen (1-MCP) to gaz, który hamuje produkcję etylenu przez owoce, co spowalnia ich procesy starzenia.

Pozbiorcze traktowanie owoców 1-MCP jest jednym z najskuteczniejszych sposobów: opóźniania dojrzewania, ograniczenia spadków kwasowości i jędrności jabłek w trakcie długiego przechowywania. Według zasad aplikacji, owoce po zbiorze schłodzone w ciągu maksymalnie 7 dni (optymalny czas zamknięcia komory 3–4 dni), przez 24 godziny traktujemy 1-MCP,  za pomocą specjalnego generatora, w szczelnej komorze. Następnie po zakończonym cyklu generator usuwamy z komory.

Należy pamiętać, że po zabiegu pomieszczenie wietrzymy przez 15–20 minut. Owoce możemy dalej przechowywać w normalnej lub kontrolowanej atmosferze. Skuteczność traktowania 1-MCP jest wyższa dla jabłek przechowywanych w KA. Preparat nadaje się do samodzielnej i łatwej aplikacji (dawkę dostosowujemy do objętości komory).

Przechowywanie jabłek

Jak przechowywać jabłka deserowe przez długi czas? Wiele czynników wpływa na wysoką jakość owoców w czasie przechowywania w komorach przechowalniczych. Już sam proces produkcji jabłek oraz czynniki pogodowe

  • Sprzyjająca pogoda i prawidłowy poziom zabiegów agrotechnicznych w sezonie wegetacyjnym, w tym dolistne dokarmianie wapniem.
  • Optymalny termin zbioru – jabłka są owocami klimakterycznymi. Najwłaściwszym terminem ich zbioru jest początkowa faza klimakterycznego wzrostu produkcji etylenu (minimum klimakteryczne) i minimalnego oddychania przy jednocześnie dobrej jakości organoleptycznej. Etylen (C2H4) jest hormonem roślinnym warunkującym m.in. dojrzewanie owoców. Gwałtowny wzrost produkcji etylenu skutkuje wzrostem intensywności oddychania i produkcji CO2. Etylen jako hormon starzenia, przyspiesza dojrzewanie i starzenie się owoców. 
  • Zabieg drenczerowania. Drenczer Control-Tec DOS D to urządzenie do aplikacji fungicydów w celu pozbiorczej ochrony owoców przed sprawcami chorób przechowalniczych (gorzka zgnilizna, szara pleśń,  mokra zgnilizna). Zabieg wykonuje się w dniu zbioru lub na następny dzień i polega na prysznicowaniu owoców roztworem fungicydu. Trwa około minuty i odbywa się na stanowisku z trzema spiętrzonymi skrzyniopaletami za zamkniętymi drzwiami. Nie grozi przekroczeniem pozostałość ś.o.r.   
  • Wysoka jakość owoców — owoce uszkodzone i obite podczas zbioru, przerośnięte, porażone patogenami, z objawami żerowania szkodników czy chorób fizjologicznych nie powinny być przeznaczone do przechowywania.

Jak utrzymać jakość jabłek w obiektach przechowalniczych?

Jak przechowywać jabłka, by utrzymać ich jakość? Warto również wskazać, że wpływ na jakość przechowywanych jabłek ma tzw. przydatność przechowalnicza odmiany. Krótko mówiąc najlepiej przechowują się jabłka późnych odmian. Ponadto inne czynniki, które sprzyjają osiągnięciu dobrych rezultatów przechowywania jabłek to:

  • Szybkie schłodzenie owoców po zbiorze – po zerwaniu z drzewa w jabłkach wciąż trwają procesy metaboliczne w tym oddychanie. Przebieg tych procesów jest wolniejszy w niskiej temperaturze. Tymczasem temperatura jabłek może wynosić w czasie zbiorów nawet 32-36°C. Dlatego owoce trzeba jak najszybciej po zbiorach schłodzić. 
  • Warunki przechowywania — temperatura przechowywania jabłek waha się od -0,5°C do + 2°C. Wilgotność względna powietrza powinna wynosić 90%. Zbyt niska powoduje więdnięcie owoców. Zbyt wysoka sprzyja rozwojowi chorób na owocach i skrzyniopaletach, a także chorobom fizjologicznym (zbrązowienie przygniezdne, oparzelizna powierzchniowa).
  • Działania pozbiorcze i po załadunku komór – aplikacja 1-MCP (1-metylocyklopropenu)   w postaci preparatów i zgodnie z zasadami stosowania.
  • Technologia MAP – polega na wykorzystaniu opakowań modyfikujących skład atmosfery (EMA – atmosfera zrównoważona, MIP – opakowanie interaktywne, APS – opakowanie aktywne, IPA- opakowanie inteligentne) lub saszetek ‘Eten’ 

Warunki przechowywania jabłek w magazynie

Ważnym elementem kształtowania i kontroli jakości owoców jest identyfikowalność produktu. Ma ona umożliwić śledzenia drogi jabłek w pojedynczej skrzyniopalecie. Monitoruje się przebieg od zbioru jabłek w sadzie poprzez załadunek, przechowywanie jabłek i sortowanie, aż do momentu wysyłki. Szczególnie należy zwrócić uwagę na warunki przechowywania jabłek w magazynie.

Na koniec warto dodać, że kontrola warunków przechowywania bywa wspierana technologią Fresh Cloud Strage Insights. Technologia ta pozwala na utrzymanie odpowiedniej jakości jabłek, kontrolując nawet powietrze w komorach przechowalniczych.  Jest to platforma wspomagania decyzji, która na podstawie danych zgromadzonych w chmurze, pozwala przewidzieć problemy z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.6 / 5. Liczba głosów 15

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.sadowniczeabc.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *