Jagody goji z własnej produkcji — czyli uprawiamy kolcowój szkarłatny

Jagody goji zyskują coraz większą popularność jako superowoce. Uprawa roślin z których da się je pozyskać jest możliwa w Polsce. Na razie wzbudza zainteresowanie głównie amatorów, sadzących pojedyncze krzewy we własnych ogrodach. Tymczasem w uprawie jest ona mało wymagająca a niewielka liczba chorób i szkodników ją atakujących jeszcze w tym pomaga.

Jagody Goji stały się w ostatnich latach obiektem wielu badań naukowych, które uzupełniają dotychczasową, tradycyjną wiedzę na ich temat. Nowe badania „otworzyły oczy” na kolejne korzyści zdrowotne, jakie daje regularne jedzenie jagód. W związku z tym warto włączyć owoce goji do codziennej diety.

Czym są jagody goji?

Jagody goji są owocami krzewu o nazwie kolcowój szkarłatny (Lycium barbarum). Używa się także nazwy kolcowój pospolity. Mają one około 2 cm długości, pomarańczowoczerwony kolor i słodko-cierpki smak. Kolcowój występuje w środkowej Azji i wschodniej Europie. W Azji owoce są użytkowane w przemyśle spożywczym, dietetyce i farmacji. Suszone jagody to częsty składnik chińskich zup. Wykorzystuje się je powszechnie także jako herbatę ziołową. Dodatkowo są podobne do rodzynek i można je spożywać jako przekąskę. W związku z modą na zdrowy tryb życia stają się coraz częstszym składnikiem diety przeciętnego Europejczyka.

Właściwości jagód goji — zdrowotne i odżywcza bomba

Jak podaje literatura, jagody goji są superowocami, które cechują się znaczną zawartością cennych składników odżywczych o udowodnionej wysokiej aktywności biologicznej. Ekstrakty z owoców roślin kolcowoju są wysoko cenione i stosowane od 1500 lat w Chinach, Japonii i Korei.

Analiza chemiczna owoców goji wykazała, że są one wyjątkowo bogate w polisacharydy i kompleksy polisacharydo-proteo-glikonowe, karotenoidy, flawonoidy, aminokwasy, liczne witaminy.

Właściwości prozdrowotne goji obejmują przede wszystkim działanie:

  • przeciwmiażdżycowe,
  • hipoglikemiczne,
  • immunostymulacyjne,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwnowotworowe,

Używane są m.in. do leczenia chorób podeszłego wieku, chorób neurologicznych jak Alzheimera, Parkinsona oraz w innych, m.in. arteriosklerozie czy udarze mózgu.

Na co pomagają owoce goji?

jagody goji

Jagody goji można bez problemu produkować w Polsce

fot. Adobe Stock

Wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis wskazują na to, że regularne spożywanie niewielkiej porcji suszonej jagody goji chroni wzrok. Owoce te zapobiegają lub opóźniają rozwój związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem jest główną przyczyną utraty wzroku u osób starszych. Szacuje się, że dotyka ona około 170 milionów na całym świecie. AMD wpływa na centralne pole widzenia, utrudniając czytanie lub rozpoznawanie twarzy.

Jagody goji dobre na wzrok

Na Uniwersytecie Kalifornijskim badanie przeprowadzono u 13 zdrowych uczestników w wieku od 45 do 65 lat. Spożywali oni po 28 gramów jagód goji pięć razy w tygodniu przez 90 dni. Naukowcy odkryli, że jedzenie jagód zwiększyło gęstość pigmentów ochronnych w oczach badanych osób. Odpowiadają za to dwa zawarte w jagodach goji pigmenty: luteina i zeaksantyna. Filtrują one szkodliwe niebieskie światło i zapewniają ochronę antyoksydacyjną oka. Działają więc jak filtr przeciwsłoneczny dla oczu. Im wyższa ich zawartość w siatkówce, tym większa ochrona.

Wyniki badań wskazują, że codzienne spożywanie niewielkiej porcji jagody goji zwiększa zawartość tych barwników w siatkówce także u osób zdrowych. Codzienne jedzenie tych owoców może zastąpić stosowanie specjalnych suplementów diety stosowanych dla ochrony wzroku.

Czy jagody goji można uprawiać w Polsce?

W ciągu ostatniej dekady pojawiły się liczne badania na temat korzyści zdrowotnych suszonych jagód goji. Skłoniło to wielu hodowców do rozważenia pomysłu uprawy tej chińskiej rośliny.

Jagody goji można bez problemu produkować w Polsce. Gatunek ten nadaje się do uprawy nawet na słabych glebach, na których może pełnić wręcz funkcję ochronną przed erozją. Doskonale sprawdza się jako żywopłot czy szpaler. Roślinami da się obsadzić też inne uprawy, gdyż gęsto rosnące pędy chronią przed wiatrem. Same krzewy dorastają do 2–3 metrów wysokości

Owoce można suszyć, ale też przetwarzać na soki, dodawać do dżemów, koktajli, a nawet do domowych wypieków.

Sadzonki jagody goji różnych odmian można kupić i uprawiać w naszych warunkach. Są to głównie uprawy amatorskie, choć są pojedyncze firmy, które prowadzą plantacje towarowe i same przetwarzają owoce. Jednakże warto samemu spróbować uprawy kolcowoju kupując sadzonki ze sprawdzonej szkółki.

źródło: growingproduce.com

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *