Jagoda kamczacka dla sportowców długodystansowych

Jagoda kamczacka jest jednym z superowoców, bogatym w witaminy i antyutleniacze. To im zawdzięcza ona swoje prozdrowotne właściwości. Ale to nie wszystko. Jak wskazują badania przeprowadzone na Uniwersytecie Northumbria w Newcastle może ona pomóc biegaczom długodystansowym w poprawie wyników.

Jagoda kamczacka, z botanicznego punktu — wiciokrzew siny, dokładniej jego odmiana (Lonicera caerulea var. kamtschatica) pochodzi z północno-wschodniej Azji, przy czym obecnie jest uprawiana w wielu krajach świata, także w Polsce. To jeden z najwcześniej dojrzewających w Polsce gatunków owocowych.

Jagoda kamczacka dla biegaczy

Według nowych badań, przeprowadzonych na Uniwersytecie Northumbria w Wielkiej Brytanii, jagody kamczackie mogą poprawić wyniki biegaczy wytrzymałościowych o 2%. Wskazują na to badania, jakie przeprowadził Glyn Howatson, profesor fizjologii człowieka i fizjologii stosowanej na Uniwersytecie Northumbria. Kierował on badaniami nad potencjalnymi korzyściami płynącymi ze spożywania owoców jagody kamczackiej. Dokładniej — nad właściwościami owoców wpływającymi na poprawę wyników w biegach wytrzymałościowych.

Przez ponad 15 lat profesor Howatson i jego zespół prowadzili przełomowe badania nad wpływem owoców i warzyw na ludzką wydolność i regenerację po ciężkim wysiłku sportowym.

Jak jagoda kamczacka wpływa na wytrzymałość organizmu ludzkiego?

Jagoda kamczacka - odmiana Jugana

Jagoda kamczacka może pomóc biegaczom i innym sportowcom w poprawie wyników

fot. Katarzyna Kupczak

Owoce jagody kamczackiej są bogate w antocyjany i polifenole — naturalnie występujące związki, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto korzystnie wpływają one na naczynia krwionośne. Według Howatsona do tej pory nikt nie próbował robienia badań nad potencjałem owoców kamczatki do poprawy zdolności wysiłkowych.

Howatson wraz ze swoim zespołem przeprowadził serię testów wytrzymałościowych na 30 mężczyznach biegających rekreacyjnie. Odkryli oni, że sportowcy, którzy spożyli owoce mogli dłużej biegać, zanim pojawiły się u nich objawy skrajnego zmęczenia. Z kolei w teście szybkości na dystansie 5 km biegacze, którzy spożyli jagody, uzyskali poprawę czasu o około 20 sekund.

Zdaniem profesora Howatsona jagoda kamczacka może wpływać na naszą zdolność do zwalczania wywołanego wysiłkiem fizycznym stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. Może ona także poprawiać funkcjonowanie naczyń krwionośnych i wykorzystanie tlenu, albo też stanowić kombinację powyższych czynników.

Zawsze intrygowała nas moc żywności, którą spożywamy i jej ukryty potencjał zwiększania naszej wydajności i poprawy zdrowia. Te potężne, małe jagody wydają się pomagać biegaczom w osiąganiu lepszych wyników podczas męczących zadań i zwiększaniu prędkości biegu na powszechnie pokonywanym dystansie pięciu kilometrów — opiniuje Howatson.

Współpraca nauki z przemysłem

Badanie zostało zlecone przez firmę produkującą superfood, Haskapa, która przerabia i rozprowadza na całym świecie wyroby z jagód kamczackich i innych owoców. Są to mi.in. sok oraz liofilizaty, w tym w proszku.

Dzięki wynikom badań firma będzie mogła kierować swoje produkty do sportowców, ale też do osób, których praca wymaga dużej wytrzymałości fizycznej.

źródło: fruitnet.com

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze
  1. agrest pisze:

    Po początkowym bumie i zachęcających cenach, produkcja jagody została zarżnięta problemami ze zbytem i niską ceną.