Jabłka Sassy ™ bombą antyoksydacyjną

Jabłka Sassy ™ to nowa marka tych owoców z Nowej Zelandii, wprowadzona na globalne rynki przez Next Generation Apples. Ze względu na ograniczoną produkcję, jabłka Sassy™ będą w tym sezonie dostępne jedynie dla klientów z Chin i Wietnamu. Próbki owoców dostaną też zainteresowani plantatorzy. Co powoduje, że te jabłka budzą takie zainteresowanie?

 

Jabłka Sassy ™  są wielkim hitem tego sezonu. Przede wszystkim wynika to z atrakcyjnego wyglądu, a także walorów smakowych i co jest szczególnie podkreślane — prozdrowotnych. Dlatego zdaniem przedstawicieli Next Generation Apple mają one duży potencjał.

Jabłka Sassy – pochodzenie

Odmiana powstała w wyniku krzyżowania pomiędzy kreacjami: Scifresh, Fuji i Sciro. Za jej wyhodowanie odpowiada nowozelandzka firma Plant & Food Research (PFR). Może się ona poszczycić ponad 40-letnim doświadczeniem w opracowywaniu nowych odmian owoców, warzyw, roślin ozdobnych i innych uprawnych.

Czym charakteryzują się Jabłka Sassy?

Owoce tej odmiany są średniej wielkości, o asymetrycznym stożkowatym kształcie. Mają one skórkę o intensywnie czerwonym, wyróżniającym się kolorze. Miąższ jest koloru białego, soczysty i chrupiący. W związku z tym, że owoce są bardzo jędrne, doskonale przechowują się przez kilka miesięcy po zbiorze.

Smak jabłek jest słodki o zbilansowanym aromacie. Dlatego że skórka zawiera duże ilości antocyjanów, czyli naturalnych antyoksydantów, jabłka są wyjątkowo zdrowe. Barwniki te występują w tak dużej ilości, że po przekrojeniu owocu widać, jak przebarwiają miąższ pod skórką.

Dlaczego jabłka Sassy uchodzą za wyjątkowo zdrowe?

Jabłka Sassy charakteryzują się wysokim poziomem antocyjanów, naturalnie występujących barwników o silnym działaniu przeciwutleniającym. Pod względem zawartości antocyjanów utożsamia się je z czarnymi porzeczkami czy borówkami. Prawdopodobnie dlatego ta cecha zaintrygowała konsumentów podczas testów grup fokusowych. Zachwycił ich zarówno słodki, jak i chrupiący miąższ, ale wielu z nich podobało się zaczerwienienie miąższu jabłka, z którym nigdy wcześniej się nie spotkali.

Ponieważ antocyjany mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, to owoce bogate w te związki polecane są w każdej diecie. W związku z tym Next Generation Apple podkreśla tę właściwość owoców jako cechę wyróżniającą na tle innych marek jabłek.

Reasumując, jabłka Sassy są kolejnym przykładem tego, w którą stronę podążają hodowla i światowy rynek jabłek oraz innych owoców. W przeciwieństwie do popularnego w Polsce modelu zakładającego produkcję jak największych ilości owoców z hektara, producenci markowych jabłek stawiają na bardzo wysoką jakość i nierzadko elitarny charakter swoich produktów. Promują ich właściwości prozdrowotne jako żywności wysoce funkcjonalnej. Dzięki temu są oni w stanie uzyskać dobre dochody, bez brnięcia w pułapkę nadpodaży. Bardzo duża produkcja owoców, na które później nie można znaleźć chętnych, nawet za cenę choćby pokrywającą koszty produkcji, to ogromny błąd.

źródła:  www.sassyapples.co.nz, www.fruitnet.com

Czytaj też: Markowe owoce – radą na kryzys w polskim sadownictwie

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *