Jabłka o czerwonym miąższu, czyli wzrasta popularność marki Red Moon®

Z roku na rok wzrasta popularność i popyt na jabłka o czerwonym miąższu. Nowa marka Red Moon® podbija świat. Preferencje konsumentów europejskich przyczyniły się do powiększania areału nasadzeń odmian tworzących markę. Kto przystępuje do produkcji?

Jabłka o czerwonym miąższu zachwycają konsumentów nie tylko oryginalnością i atrakcyjnością barwy miąższu, ale również jego smakiem i strukturą. Na niektórych rynkach popyt na te owoce jest szczególnie duży. Aby go zaspokoić, powiększa się powierzchnię nasadzeń odmian jabłoni tworzących tę markę.

Co kryje się pod marką Red Moon®

Red Moon® to marka, która powstała w celu sprzedaży imponujących, oryginalnych pod względem miąższu jabłek. Stworzyli ją i promują: Francuzi, Niderlandczycy oraz Włosi. Biały czy kremowy lub lekko żółtawy miąższ to standard, ale konsumpcyjne jabłka o czerwonym miąższu – to atrakcja.

Gdzie produkuje się jabłka o czerwonym miąższu?

Początkowo produkcją jabłek tworzących markę zajmowali się WłosiFrancuzi. W 2018 r. we Włoszech uprawa tych odmian odbywała się na 35 hektarach, natomiast we Francji – na 23 hektarach. Ambicje twórców marki Red Moon® rosły wraz ze wzrostem zainteresowania rynku tymi owocami. Twierdzili oni, na tamten czas, że wkrótce powierzchnia nasadzeń dojdzie do 100 hektarów. Obecnie pierwsza próbna produkcja tych odmian ruszyła również w Niemczech, w okolicach Jeziora Bodeńskiego. Kolejny test odbywa się w Serbii, z pierwszą próbną sprzedażą do Rosji. Wyniki są bardzo zadowalające.
We Włoszech, jabłka o czerwonym miąższu zaczęto w tym roku zbierać w połowie września, od wczesnej odmiany RS-1. Następna w kolejności (za kilka tygodni do zbioru) ma być późniejsza – RM-1. Jak twierdzą włoscy sadownicy, celowo opóźnili tegoroczne zbiory, aby uzyskać jabłka o wyższej jakości i dojrzałości konsumpcyjnej. Bracia Clemanti oferujący produkt tradycyjny oraz firma Bio Meran zajmująca się uprawą organiczną i biodynamiczną tych odmian oczekują, że jabłka o czerwonym miąższu wielkością produkcji w 2021 r. osiągną poziom 2500 t. Dlatego też niektóre rynki, w tym niemiecki, gdzie popyt na Red Moon® jest szczególnie wysoki, zostaną częściowo zaspokojone.

Dlaczego jabłka o czerwonym miąższu są tak popularne?

Dla sadowników wyjątkowość serii odmian jabłek o czerwonym miąższu wiąże się z ich odpornością na parcha jabłoni. Przydatne są ponadto do przechowania, do wiosny. Konsumentów owoców deserowych zachwycają natomiast: czerwona barwa miąższu utrzymująca się przez długi czas po rozkrojeniu owocu, kruchość soczystego miąższu i jego konsystencja, lekko kwaśny smak. Przetwórcy docenili nieutleniający się miąższ, utrzymujący żywą czerwoną barwę. Otworzyło to rynek przetwarzania jabłek o czerwonym miąższu na: suszoną kostkę, chipsy o czerwonej barwie, mus, także sok i cydr.

Seria odmian jabłoni pod marką Red Moon® na pewno będzie przyszłościowa, chociażby ze względu na oryginalność barwy miąższu, co wzbogaca asortyment przetwórczy. Ta cecha jest atrakcyjna także dla konsumenta detalicznego jabłek deserowych. Czyżby przyszłościowa kreacja do polskiej kolekcji uprawianych odmian?

 

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *