Jabłka Evelina® – marka, która uczy, że jabłka nie są takie same!

Jabłka Evelina® to nowa klubowa marka, która jest obecnie intensywnie promowana u naszych zachodnich sąsiadów. Do tego celu wykorzystywane są kampanie plakatowe oraz w mediach cyfrowych, w tym także w mediach społecznościowych. Zainwestowano również we współpracę z influencerami i blogerami.

Nowa kampania promocyjna opiera się na prowokacyjnych hasłach, które mają za zadanie zwrócić uwagę niemieckich klientów na kilka faktów. Po pierwsze na to, że nie wszystkie jabłka są takie same! Po drugie na fakt, iż wysokiej klasy jabłka premium nie muszą pochodzić wyłącznie z importu. W ten sposób Niemcy chcą podkreślić lokalny charakter produkcji tych markowych owoców.

Pochodzenie jabłek Evelina®

Jabłka Evelina - tacka

Jabłka Evelina® to marka zarejestrowana w rejestrze odmian jako RoHo 3615

fot. Piotr Grel

Jabłka Evelina® to marka zarejestrowana w rejestrze odmian jako RoHo 3615. Jest ona mutantem odmiany Pinova uzyskanym w Niemczech, w firmie Pflanzen Hofmann GmbH w Langensendelbach.

W odróżnieniu od odmiany macierzystej, owoce Eveliny wcześniej się wybarwiają, a ich kolor zajmuje większą powierzchnię (około 80%) i jest bardziej intensywny. Owoce dobrze wybarwiają się też na zacienionych partiach drzew. Odmiana ta jest idealna do uprawy pod siatkami przeciwgradowymi, które mają mniejszy wpływ na wybarwienie niż w przypadku Pinovy. Drzewa charakteryzują się wysoką i powtarzalną produktywnością.

Kwitnie średnio późno i bardzo obficie. Zapylaczami dla tej odmiany są Elstar, Golden Delicious, Idared, Pilot®.

Zbiory tej odmiany trwają od września do października, a jeśli pogoda pozwala – nawet do listopada i są wykonywane w kilku etapach. Dzięki temu, że na początku zbiera się najlepiej wybarwione owoce, to te pozostawione na drzewie mogą się jeszcze lepiej wybarwić. Stąd uzyskuje się partie jednolitego i atrakcyjnego dla klientów towaru.

Evelina® doskonale nadaje się do produkcji ekologicznej, ponieważ jest odporna na parcha jabłoni. Obecnie jest uprawiana przede wszystkim w Niemczech, ale też w: Austrii, Niderlendach, Wielkiej Brytanii, Włoszech, Francji, Słowacji i Chorwacji.

Jabłka Evelina® – cechy owocu

Evelina® jest pozycjonowana jako jabłko deserowe. Owoce są podługowate, lekko stożkowate, od średniej wielkości do dużych. Skórka owocu jest gładka z jasnymi przetchlinkami.

Miąższ jabłek Evelina® jest, jędrny, soczysty i chrupiący, dzięki czemu łatwy i przyjemny do spożycia. Smak ma zasadniczo słodki, z niewielką kwaskowatością, chociaż nie tak słodki (ani tak rześki) jak np. Golden Delicious.

Owoce dobrze się przechowują i długo zachowują optymalne parametry jakościowe.

Dzięki atrakcyjnej charakterystyce marka jabłka Evelina® dobrze trafia w gust współczesnych konsumentów. To kolejna odmiana klubowa, która ma duże szanse zaistnieć na rynku uzupełniając ofertę jabłek klasy premium.

źródła: fruchthandel.de, vog.it, oberhoferb.com

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *