Hiszpańskie nektaryny dla Europy Środkowej — sezon rozpoczęty

Hiszpańskie nektaryny i brzoskwinie już dojrzewają w hiszpańskich sadach. W związku z tym, że sezon zaczął się 10 dni wcześniej niż w 2021 r., wkrótce można spodziewać się pierwszych dostaw do polskich sklepów.

Hiszpańskie nektaryny i brzoskwinie, które trafią na rynki Europy Środkowej pochodzą z sadów w Huelva w południowej Hiszpanii. Tam rozpoczął się już bardzo wczesny sezon. W tym roku dobra pogoda miała pozytywny wpływ zarówno na ilość, jak i jakość owoców. Dzięki temu, że owoce są już dobrej wielkości i mają optymalny poziom Brixa, zbiory rozpoczęły się już w 12. tygodniu.

Wczesne hiszpańskie nektaryny

Hiszpańskie nektaryny

Czy hiszpańskie nektaryny podbiją w tym roku światowe rynki?

fot. Adobe Stock

„Sezon super-wczesnych zbiorów owoców w 2022 r. rozpoczął się 10 dni wcześniej niż w 2021 r.” – mówi Emiliano Andrade, partner w Landfruit and Lema w Estremadurze. Obecnie produkty tych firm to głównie nektarynki z białym i żółtym miąższem o dobrej barwie i smaku. „Te bardzo wczesne owoce są przeznaczone dla sieci supermarketów w Europie Środkowej, z krótką lub średnią dostawą. Obecnie pogoda w Europie Środkowej sprzyja konsumpcji, a popyt jest na dobrym poziomie”.

Zdaniem producenta, perspektywy dla zbiorów owoców pestkowych w 2022 r. są dobre. Jest to zasługa odpowiednich warunków pogodowych. „Dzięki dużemu asortymentowi owoców i ich odmian, które spełniają wymagania rynku pod względem smaku, świeżości i długiego okresu przydatności do spożycia, możemy liczyć na dobrą sytuację handlową i stabilne dostawy przez 8 miesięcy, od kwietnia do listopada” – zauważa specjalista.

Co może zaszkodzić branży?

Jednakże sezon rozpoczyna się w warunkach rosnących kosztów produkcji i przygotowania owoców do handlu, a także w czasie strajków w sektorze transportowym. Jednocześnie rosną ceny paliw, w tym ceny rolniczego oleju napędowego (z 0,50 €/l do 1,30 €/l). Ta sytuacja może mieć negatywny wpływ na sprzedaż i silnie wpłynąć na marże handlowe. A to utrudni uzyskanie zadowalających wyników we wszystkich ogniwach łańcucha wartości” mówi Emiliano Andrade. W związku z tym obecna niestabilna sytuacja, wysoka inflacja, wojna i konflikty energetyczne mogą doprowadzić do jeszcze większego zachwiania równowagi rynkowej w sektorze. Nie tylko jeśli chodzi o hiszpańskie nektaryny.

Emiliano Andrade uważa, że obecnie wszelkie ryzyko związane ze wzrostem kosztów produkcji ponoszą producenci owoców. Nie ma gwarancji, że uda się te wzrosty przenieść na konsumentów. Wynika to z faktu iż cena produktu w dużej mierze zależy od podaży i popytu. Duży wpływ ma także polityka, ponieważ obecnie Rosja i Ukraina nie są już dostępne.

Hiszpańskie nektaryny i brzoskwinie — ceny

Pierwsze hiszpańskie brzoskwinie pojawiły się już we włoskich hurtowniach. Oferowane są po 7 euro za kilogram. Są to owoce o żółtym miąższu, produkowane w rejonie Sewilli pod marką Royal. Zastępują one powoli owoce z Maroka, ponieważ są słodsze i mają większe rozmiary. Obecnie największym popytem cieszą się owoce kalibru 26 (sztuk na opakowanie), których zapas Eurorinascita, historyczna firma działająca na rynku w Brescii już wyprzedała. Ich cena sięgała 7,60 euro/kg. Brzoskwinie kalibru 28 osiągają ceny 7,40 euro za kilogram. Mniejsze owoce, kalibru 32, sprzedawane są w cenie 5,70 euro/kg.

We Włoszech wiele osób wybiera brzoskwinie jako alternatywę dla pomarańczy i klementynek. To produkty, na które sezon już się kończy, ale których ceny są nadal bardzo wysokie.

Ile kosztują nektaryny na polskich rynkach hurtowych

Obecnie ceny nektaryn wahają się w zależności od rynku od 11 do 16 zł/kg. Na Broniszach kosztują 13-16 zł/kg, na Elizówce 15 zł/kg, w Krakowie 11-12 zł/kg zaś w Kaliszu 14-16 zł/kg.

źródła: EastFruit, italiafruit.net

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *