Gruszka Eden. Klubowa odmiana w duchu ekologii

Gruszka Eden to klubowa odmiana, której producent oferuje konsumentom najwyższej jakości towar ekologiczny i wytworzony w sposób zrównoważony. To za pomocą tej odmiany klub chce zwiększyć znaczenie produkcji gruszek na włoskim rynku. Czy uda się podołać temu zadaniu?

Gruszka Eden to dzieło izraelskiego hodowcy Ben Dora. On, wraz ze szkółką Cairo i Doutcher oraz firmą Greenyard Fresh założyli klub, który stawia na ekologię i zrównoważony rozwój. Ich zamiarem jest uprawa tej odmiany we Włoszech na areale ponad 500 ha, ze szczególnym skupieniem się na produkcji bio. Celem jest zagwarantowanie trwałości produkcji towaru, który będzie odpowiedzią na potrzeby klientów szukających wysokiej jakości owoców.

Czym charakteryzuje się gruszka Eden?

Gruszka Eden wytwarza owoce kalibru od 60 do 80 mm. Skórka owocu ma kolor żółto-różowy. Miąższ jest słodki, o zawartości cukru 18° Brixa, chrupiący, bardzo soczysty i aromatyczny. Drzewa wytwarzają dużo owoców, kwitną na początku kwietnia, zaś zbiory można zacząć na początku sierpnia. Zebrane owoce można przechowywać w kontrolowanej atmosferze ponad 8 miesięcy. Odmiana jest tolerancyjna na zarazę ogniową oraz na miodówkę.

Cel spopularyzowania gruszki Eden

Sytuacja na rynku gruszek nie jest zła, choć w ubiegłym sezonie włoski sektor produkcji tych owoców ucierpiał na skutek złej pogody. Nowa odmiana może być uprawiana praktycznie w całych Włoszech, od północy do południa. Hodowca podkreśla, że na świecie już obsadzono nią ponad 80 ha. Gruszka Eden jest jednym z projektów nastawionych na silne zróżnicowanie produktów, lecz skupionych na najlepszym smaku. Cel stanowi ugruntowanie rozpoznawalności produktów, tak by konsument je docenił i chętnie po nie wracał. A pomóc w tym może duża trwałość owoców, które będą dostępne dzięki temu przez większą część roku.

Członkowie klubu gruszki Eden

O hodowcy i jednocześnie właścicielu odmiany już wspomnieliśmy. Drzewka na nowe nasadzenia we Włoszech będą pochodziły ze szkółki Cairo i Doutcher, która mieni się wyłącznym licencjobiorcą materiału roślinnego. Już teraz zgłosiło się wielu sadowników chętnych na zakup materiału szkółkarskiego, który pozwoli na założenie nowych sadów gruszowych. Szkółka prowadzi swoje testy odmiany. W związku z tym na południu Włoch, w regionie Taranto posadzono hektar sadu, zaś w Lecce około 4 ha. Szkółka będzie też sprzedawała podlicencje na produkcję i na marketing. Ponieważ wyłącznym dystrybutorem projektu we Włoszech jest firma Greenyardfresh, łatwiejsze będzie przestrzeganie warunków, w jakich ma być prowadzona produkcja.

Zainteresowanie produkcją wyraziła grupa Orseo, która planuje obsadzić około 100 ha gruszki Eden. Z kolei grupa Agrintesa będzie prowadziła testy na terenie spółdzielni w prowincji Emilia-Romana. Jeśli nie wypadną one pomyślnie, grupa chce też dokonać testów w innych regionach.

Gruszka Eden szansą na odbudowanie sadownictwa

Gruszka Eden ma być szansą na odbudowanie sadownictwa w miejscu dawnych gajów oliwnych zdewastowanych przez bakterię Xylella. Dlatego zainteresowanie projektem wyrażają władze regionu Apulia oraz włoskie Ministerstwo Rolnictwa.

Reasumując, gruszka Eden to doskonały przykład tego jak w dobie zmieniających się warunków można dostosować się do potrzeb rynku. Jednak ważna jest tu oparta na zaufaniu współpraca między różnymi podmiotami i rozpoznanie preferencji konsumentów. Ze względu na wymagania klientów produkcja owoców idzie w jakość a nie w ilość, ponieważ dobry towar klient kupi bez dyskusji. A to jest coś, czego brakuje polskiemu sektorowi sadowniczemu.

Co mamy w Polsce? Hektary tradycyjnych odmian jabłoni, których owocami klienci zagraniczni nie są zainteresowani, bo poznali smaki nowych odmian jabłek. Kiedyś tak było z truskawkami. Królującą niepodzielnie na plantacjach, „uniwersalną” Sengę Senganę wyparły odmiany sensu stricto deserowe. A te co kilka lat się zmieniają wraz z gustami konsumentów. Czy producenci jabłek też pójdą w tym kierunku, „aktualizując” nasadzenia do preferencji klientów? Czy może zostaną przy swoich „starych i sprawdzonych” odmianach i przyzwyczajeniach?

źródła: italiafruit.net, www.corriereortofrutticolo.it

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *