Europejski rynek jabłek — stabilizacja cen od lutego 2023

Europejski rynek jabłek w tym roku ma wyraźnie pod górkę. Z jednej strony zbiory jabłek w UE są wyższe niż oczekiwano. Z drugiej konsumenci kupują mniej jabłek i są ogólnie bardziej świadomi cen. Jednak wyniki badania zapasów tych owoców z listopada dają nadzieję na spokojniejszą sytuację na rynku w nowym roku.

W sezonie handlowym 2022/2023 europejski rynek jabłek dysponuje mniejszymi wolumenami niż przed rokiem.

Europejski rynek jabłek — ile mamy owoców w magazynach?

Nie ma jeszcze pełnych danych dotyczących zapasów jabłek w UE na 1 listopada 2022. Jednakże w poszczególnych regionach można

europejski rynek jabłek

Analitycy przewidują, że europejski rynek jabłek ustabilizuje się cenowo od lutego 2023 r.

fot. Adobe Stock

zauważyć wyraźne tendencje.
Według wstępnych danych łącznie w magazynach znajduje się 3,18 mln ton jabłek. Jest to o około 100 tys. ton mniej niż w ubiegłym roku. Wciąż brakuje danych z Belgii, choć nie powinny one przynieść znaczącej różnicy na minus w porównaniu do 2021 r.
Jednakże dużą niewiadomą stanowi Polska ze swoimi zapasami tych owoców. Choć mówi się o rekordowej polskiej produkcji, to nie można tego przenieść na zapasy. A to ze względu na zwiększone dostawy dla przetwórstwa, duży udział owoców niezebranych. Wielu sadowników zrezygnowało z długiego przechowywania owoców deserowych. Można spodziewać się raczej deficytu na poziomie co najmniej 500 tys. t jabłek w stosunku do roku poprzedniego. Powinno to zapewnić większą stabilność cenową na rynku od lutego 2023 r.

Zbiory jabłek w Europie – aktualizacja prognozy WAPA

Jak obecnie wygląda europejski rynek jabłek?

Obecnie w zachodniej Europie większy niż zazwyczaj jest udział słabszych jabłek, które nie nadają się na świeży rynek.

Jakość jabłek 2022 wg WAPA

W Polsce produkcja jest rekordowa pod względem wielkości i dobrej jakości owoców, jednak gros z nich mimo wszystko trafia do przemysłu. Powinno mieć to niemały wpływ na kształtowanie się cen w najbliższych miesiącach.
Obecnie na rynek wciąż wpływają jabłka, które ze względu na stopień dojrzałości nie mogą być długo przechowywane. Dotyczy to w szczególności Elstara czy Gali z południowych regionów Europy. A ceny tych dwóch odmian szczególnie silnie wpływają na ceny pozostałych odmian. Obecne są one o 10–15 euro/100 kg tańsze od poziomu z poprzedniego roku. A należy wziąć pod uwagę wzrost kosztów produkcji, który wynosi co najmniej 10 euro/100 kg. Oba te czynniki powodują, że w dochodach producentów owoców w porównaniu z rokiem poprzednim pojawia się luka, zagrażająca ich egzystencji.

Zmiana zachowań konsumentów owoców

Europejski rynek jabłek cierpi też z powodu zmienionych zachowań konsumentów, którzy kupują mniej towarów i są też bardziej świadomi cen. W handlu niezbędna dynamika sprzedaży wynika bardziej z promocji niż z regularnego obrotu. Tydzień po tygodniu konsumenci są zachęcani do zakupów poprzez coraz to nowe promocje. Co zrozumiałe, wpływa to również na ceny płacone producentom.
Aby w przyszłości ponownie osiągnąć akceptowalny poziom cen, należałoby zmniejszyć produkcję jabłek w UE o co najmniej 1,5 mln ton. Między innymi w Niemczech mówi się o karczowaniu licznych sadów jabłoniowych. Przy czym dotknęłoby to głównie odmian Jonagold/Red Jonaprince, których spożycie od lat spada.

Red Jonaprince jabłkiem przemysłowym — prof. Makosz przed tym przestrzegał

Jak pandemia Covid-19 i wojna na Ukrainie wpłynęły na europejski rynek jabłek?

Ponadto rynek jabłek zmienił się także w związku z pandemią oraz wojną na Ukrainie. Obecnie producenci jabłek w Niemczech szukają alternatyw i rozmawiają o zwiększeniu uprawy owoców letnich lub gruszek. Ma to objąć między innymi region Dolnej Łaby. W tym celu AMI i Esteburg organizują 30 listopada 2022 r. forum w Jorker Festhalle. Tutaj przedstawi się perspektywy, które mogą zainteresować również przedstawicieli z innych regionów upraw.

Reasumując, europejski rynek jabłek deserowych w tym sezonie może wyglądać zupełnie inaczej niż w latach ubiegłych. Mniejsze zapasy owoców w chłodniach bez wątpienia przyczynią się do wzrostu cen na przedwiośniu i wiosną. Tylko kto na tym bardziej skorzysta? Sadownicy czy handel?

Źródło: fruchthandel.de

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *