Dojrzewanie czereśni — jaki to będzie sezon!

Czereśnie z włoskiego regionu Emilia-Romania odnotowały dobry start. Ich producenci wieszczą udany sezon, który potwierdzają dobra jakość owoców i ceny, jakie za nie uzyskują. Dojrzewanie czereśni przebiega bardzo sprawnie. A jak sytuacja wygląda w Polsce?

Czego możemy się spodziewać w tym sezonie, także w Polsce?

Sezon czereśniowy na północy Włoch

Dojrzewanie czereśni we Włoszech przebiega sprawnie

fot. Adobe Stock

Czereśnie zbierane są już od ubiegłego tygodnia we włoskim przedsiębiorstwie Le Bagnare di Carpineta w rejonie Ceseny. Loris Babbini z tej firmy informuje, że jakość owoców jest wysoka w przypadku wszystkich uprawianych odmian. Z kolei cena różni się w zależności od wielkości, i wynosi 3,50–4,0 EUR/kg za najmniejszy kaliber, aż do 7,0 EUR/kg.

„Popyt na owoce jest bardzo duży, nie tylko dlatego, że czereśnie są dostępne na rynku od połowy maja. Z tego względu nawet w moim gospodarstwie rozpoczęły się żniwa, mimo że ilość owoców nie jest jeszcze duża” — kontynuuje Babbini.

Drosophila suzukii, która szkodziła produkcji w poprzednich latach, w tym sezonie nie stanowi problemu. W tym roku wydaje się być bardziej pod kontrolą. Jednakże na tym obszarze nadal daje o sobie znać.

W regionie Ceseny niektóre firmy nie zbierały owoców po nalocie muszki, bo im się to nie opłacało. A jest ona trudna do opanowania: czasami stosuje się ochronę a problem i tak się pojawia. Innym razem nie stosuje się żadnej ochrony, a szkodnik się nie pojawia — informuje Babbini.

Dobra pogoda przyspieszyła dojrzewanie czereśni

Ciepła pogoda z ostatnich dwóch tygodni przyspieszyła dojrzewanie czereśni. Jednakże w przypadku Cornioli, odmiany typowej dla rejonu Ceseny, która będzie gotowa do zbioru od 20 czerwca, jest jeszcze za wcześnie. Wysoka temperatura powodują jednak problemy pozbiorcze:

Czereśnie mają bardzo wysoką temperaturę na polu, którą należy obniżyć, gdy trafiają do magazynu. W przeciwnym razie owoce zaczynają intensywniej oddychać, a szypułka łatwo zbrązowieje — radzi sadownik z okolic Ceseny.

Stan i cena polskich czereśni — na starcie sezonu

Polscy sadownicy powoli wkraczają w sezon czereśniowy z rodzimym towarem. Niestety stosunkowo chłodna i przekropna pogoda nie sprzyja równomiernemu dojrzewaniu owoców.

Notowania cenowe pierwszych czereśni są wyższe niż rok temu. W hurcie obecnie kształtują się w granicach 16,0–24,0 zł/kg, chociaż przed kilkoma dniami cena była niższa. Maksymalnie płacono 18 zł/kg czereśni. Na ponowny skok wpływ miało pogorszenie się pogody. Prognozy na kolejne dwa tygodnie nie przewidują znacznej jej poprawy. Czyli dojrzewanie będzie przebiegało stopniowo.

Na krakowskich rynkach detalicznych 1 czerwca 2022 r. za kilogram drobnych polskich czereśni trzeba było zapłacić 20,0 zł. Towarzyszyły im po sąsiedzku importowane — duże, świetnej jakości, w cenie 24,0–26,0 zł. I jak przewidują analitycy, na sytuację cenową polskich czereśni wpłynie zdecydowanie import, który już dzisiaj waha się od 10,0 zł za kilogram niewielkich owoców, do 15,0–20,0 zł za kilogram „przyzwoitych, grubszych owoców” z Hiszpanii, Grecji, Bułgarii, Mołdawii.

źródło: italiafruit.net, fresh-market.pl


Czytaj też:
Koszt produkcji kilograma czereśni deserowych — wg dr. Paszko
Opryskiwanie czereśni wapniem czy nawożenie? Kiedy zacząć?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *