Dlaczego jabłka gniją – odpowiadamy sadownikowi amatorowi

Dlaczego jabłka gniją? Co można z tym zrobić? Jak temu zapobiec? Oto pytania, które wpłynęły do naszej redakcji wraz z ilustracją przypadku. Przyczyn tego stanu jest wiele, podobnie jak metod zapobiegania takiej sytuacji. Każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie. Jakie działania i kiedy podejmować, aby nie doszło do takich strat? Podpowiadamy, radzimy.

Dlaczego jabłka gniją? Najprostsza odpowiedź – z powodu patogenów powodujących rozkład i martwicę gnilną tkanek owoców. Aby do tego doszło, sprawca zgnilizny musi wniknąć do wnętrza owocu. Pokonuje barierę skórki poprzez jej rozkład. Dostaje się także przez naturalne otwory w skórce – przetchlinki widoczne w postaci delikatnego kropkowania na powierzchni. Zdecydowanie jednak najłatwiej pokonuje tę barierę w miejscu żerowania szkodników lub mechanicznego uszkodzenia jabłka.

Dlaczego jabłka gniją – przyczyna?

Do gnicia owoców dochodzi pod wpływem rozwoju patogenów – bakterii lub grzybów. Zdecydowanie częściej jednak sprawcami są grzyby. Tkanki owoców są dla nich pożywką, z której czerpią składniki potrzebne do życia i rozwoju, rozbudowy grzybni. Zniszczenie ścian i błon komórki miękiszu owoców, które patogen rozkłada i penetruje, następnie pobiera z niej sok komórkowy sprawia, że komórka zamiera. Grzyb rozwija się coraz intensywniej, przez co niszczy kolejne komórki. Zgnilizna się powiększa, obejmując znaczną część owocu. Jabłka mogą gnić na zewnątrz, ale także wewnątrz (co widoczne jest dopiero po przekrojeniu owocu).

Dlaczego jabłka gniją na zewnątrz?

Gnicie owoców bywa powodowane przez groźne grzyby znajdujące się na ich powierzchni. Na drodze enzymatycznego rozkładu niszczą one skórkę owocu i przenikają do jego podskórnych tkanek. Gdy owoc dojrzewa (zmienia się stosunek kwasów do tłuszczów), rozwój grzybni znacznie przyspiesza. W efekcie jabłka gniją na drzewie, jeszcze przed ich zbiorem. Najczęściej jednak ten proces następuje dopiero podczas przechowywania owoców.
Dlaczego jabłka gniją na zewnątrz wokół wyraźnego jednego centrum przypominającego otwór? Grzyby patogeniczne przenikają do wnętrza owocu zdecydowanie szybciej i łatwiej przez wszelkiego rodzaju zranienia skórki. Może to następować w miejscach żerowania szkodników, najczęściej gąsienic motyli z rodziny zwójkowatych (owocówek czy zwójkówek). Gąsienice te żywią się tkankami owocu, uszkadzając go. Dodatkowo miejsce żerowania zanieczyszczają odchodami. Zniszczone tkanki i odchody owadów stanowią pożywkę dla grzybów rozwijających się wtórnie. Do wtórnego porażenia owocu dochodzi także, gdy jego tkanki zostaną zniszczone, zmiażdżone pod wpływem mechanicznych czynników zewnętrznych. Dochodzi do tego na skutek działania gradzin, uderzeń gałęzi czy ocierania się owoców podczas silnego wiatru.

Dlaczego jabłka gniją od środka?

Najczęściej w czasie kwitnienia jabłoni lub pod jego koniec dochodzi do porażenia części kwiatu przez grzyby chorobotwórcze. Wnikają one przez słupek do zalążni, z której powstaje owoc, i rozwijają się w jej wnętrzu. Choroba ma wówczas postać bezobjawową (na zewnątrz nie widać zmian, gdy jabłko się powiększa). Dopiero po przekrojeniu owoców widzimy, że jego wnętrze gnije, począwszy od gniazda nasiennego. Choroba obejmuje warstwy miąższu przesuwając się ku skórce.

Dlaczego jabłka gniją? Jak temu zaradzić?

Dlaczego jabłka gniją? Co zrobić żeby jabłka nie gniły? Cóż, w momencie gdy już takie zmiany obserwujemy, nic się nie da zrobić. Ale wiedząc, że mamy do czynienia z taką chorobą, możemy jej przeciwdziałać w przyszłości, w kolejnym sezonie. Aby nie doszło do zgnilizny wewnętrznej owocu, trzeba podjąć działanie już podczas kwitnienia jabłoni. Szczególnie, jeśli wtedy intensywnie i często pada. W warunkach wysokiej wilgotności dochodzi do zainfekowania kwiatów, dlatego warto wówczas opryskiwać drzewa fungicydami, zgodnie z zaleceniem fachowca.
W czasie wzrostu owoców, gdy spadł grad i „pokaleczył” jabłka, powinno się opryskać drzewa preparatami, które powodują szybkie zasychanie tkanek i stymulują ich zabliźnianie. Gdy natomiast widzimy wygryzienia skórki na owocach, wtedy należałoby użyć insektycydów niszczących owady żerujące na jabłkach, aby zapobiec powstawaniu większej liczby uszkodzeń.

Jeszcze teraz jesienią, po zbiorze owoców i opadnięciu liści radzimy zgrabić zalegające pod drzewami liście i gnijące owoce i usunąć (najlepiej spalić). Trzeba też zebrać pozostałe na drzewach, zaschnięte mumie owoców i zniszczyć.
Podjęcie decyzji odnośnie do poszczególnych zabiegów i doboru odpowiednich preparatów do opryskiwania bywa trudne, szczególnie dla amatorów. Dlatego radzimy, aby w przyszłym sezonie przesyłać nam na bieżąco pytania, gdy zauważone zostaną uszkodzenia. Postaramy się podpowiedzieć rozwiązanie najlepsze w danym momencie. Zapraszamy do kontaktów na skrzynkę mailową lub zamieszczanie pytań, najlepiej z załączeniem ilustracji problemu, na naszych mediach społecznościowych.

 

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *