Cięcie odmładzające jabłoni w sadach

Cięcie odmładzające jabłoni jest jednym z kilku rodzajów cięć, jakie należy wykonać w sadach. Polega ono na przywróceniu odpowiedniego kształtu koronie oraz jej prześwietleniu i pobudzeniu do wydania większej ilości kwiatów, a potem owoców. Jak i kiedy wykonuje się ten zabieg?

Odmładzanie jabłoni w sadach

Cięcie odmładzające polega na przywróceniu właściwego kształtu koronie jabłoni i jej prześwietleniu w celu pobudzenia do lepszego plonowania.

Cięcie odmładzające polega na przywróceniu właściwego kształtu koronie jabłoni i jej prześwietleniu w celu pobudzenia do lepszego plonowania. Wykonuje się je w podobny sposób, jak cięcie prześwietlające. W tym przypadku jednak gałęzie i przewodnik wymagają silniejszego cięcia w porównaniu do młodych drzewek jabłoni. Często konary jabłoni należy skrócić nawet o 1/3, dlatego zabieg cięcia odmładzającego warto rozłożyć na 2–3 lata, np. w jednym roku skracać co drugi lub co trzeci konar drzewa. Ten typ cięcia jest o wiele mniej pracochłonny w porównaniu do cięcia prześwietlającego. Usuwanie długich i grubych gałęzi umożliwia utrzymanie jabłoni w określonych gabarytach.

Kiedy wykonać cięcie odmładzające jabłoni?

Jabłonie dobrze znoszą zabieg odmładzania. Cięcia odmładzające jabłoni w sadach przeprowadza się zimą. Wówczas drzewa znajdują się w stanie spoczynku i dobrze widoczny jest układ gałęzi. Celem cięcia odmładzającego jest uporządkowanie zbyt gęstej korony. Usunąć należy gałęzie uschnięte i wykazujące objawy chorobowe (zrakowacenia, spękania kory). Skracamy je w taki sposób, aby pozostał jedynie zdrowy fragment. Następnie usuwamy gałęzie, które są skierowane do wnętrza korony, krzyżujące się oraz zachodzące na siebie.

Technika cięcia odmładzającego jabłoni w sadach

Cięcie odmładzające jabłoni w sadach polega na skracaniu wierzchołków konarów i gałęzi.

Ten typ cięcia stosuje się od kilku lat w uprawie jabłoni. Cięcie odmładzające jabłoni w sadach polega na skracaniu wierzchołków konarów i gałęzi. Na dużych jabłoniach konary skraca się o 1–3 m. Gałęzi nie tniemy zbyt blisko pnia, gdyż może dojść wówczas do zranienia drzewa. Natomiast gdy cięcie wykonuje się zbyt daleko, wtedy pozostaje sęk, który z czasem zasycha. Cięcie wykonuje się skośnie w miejscu, gdzie kończy się zgrubienie gałęzi (obrączka). Ważne jest zabezpieczenie powstałych ran pastami w celu zmniejszenia ryzyka porażenia drewna patogenami.

Rany smarujemy farbą emulsyjną z dodatkiem fungicydu. W przypadku starszych drzew przewodnik skraca się o 1/3–2/3 oraz usuwa konary znajdujące się w środku korony. Niektóre odmiany jabłoni wymagają również dokładnego cięcia pędów owoconośnych. Młode pędy wyrastające pionowo obcina się powyżej drugiego lub trzeciego oczka. Warto je przerzedzić i skrócić, w celu zmniejszenia liczby pąków kwiatowych, aby osiągnąć plony lepszej jakości. W wyniku cięcia prześwietlającego powinno ubyć 1/3 gałęzi z korony jabłoni.

Cięcie odmładzające a wielkość i kształt jabłoni

cięcie odmładzające jabłoni

U wierzchołka korony pozostawia się tylko pędy o długości do 40 cm oraz krótkie gałązki

Ten rodzaj cięcia najczęściej stosuje się głównie w sadach kałowych i półkarłowych, gęsto obsadzonych (1500–3000 drzew/ha). Cięcie odmładzające jabłoni w sadach jest proste do wykonania.  Przystępując do cięcia odmładzającego jabłoni, należy ocenić wizualnie drzewka, zwracając szczególną uwagę na pąki kwiatowe. W momencie, gdy pąki są mało widoczne, cięcie należy przeprowadzić nieco później — do czasu nabrzmiewania pąków. Usuwa się gałęzie najgrubsze i mało produktywne, które wycina się na czop. Z jabłoni usuwa się 2 lub 3 takie gałęzie. Cienkie pędy, najbardziej przydatne, należy pozostawić na swoim miejscu. Z wierzchołka jabłoni wycinamy silne pędy, które stanowią konkurencję dla przewodnika oraz cieniują dół korony. U wierzchołka korony pozostawia się tylko pędy o długości do 40 cm oraz krótkie gałązki.

Najlepsze owocowanie na całej koronie uzyskuje się, kiedy wysokość jabłoni nie przekracza 70% odległości między rzędami. W sadach jabłoniowych, przy rozstawie rzędów 3,5–4 m, drzewa powinny mieć wysokość od 2,5 do 3 metrów. W celu zmniejszenia negatywnych skutków zbyt dużej wysokości drzew koronom nadaje się smuklejszy kształt w górnej ich części. Wysokie korony mają jedynie uzasadnienie w rejonach, gdzie pojawiają się silne przymrozki. Wówczas podczas przymrozków i związanych z nimi uszkodzeniami kwiatów w dolnej części korony, część plonu, zwłaszcza w górnej partii korony może pozostać nienaruszona.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *